Iraakse diplomaat moet Jordanie uit na broodoproer

Jordanië heeft de persattaché van de Iraakse ambassade verzocht het land te verlaten, zo verluidt in regeringskringen in Amman. De officiële reden zou zijn dat Adel Ibrahim 'taken heeft verricht die in strijd zijn met de diplomatieke regels'....

AFP; REUTER

Reuter, AFP

AMMAN

Al eerder heeft de regering Irak ervan beschuldigd de hand te hebben gehad in het broodoproer. Vorige week vrijdag beleefde Jordanië de ernstigste ongeregeldheden van de afgelopen zeven jaar toen moslims in het zuidelijke Karak na het middaggebed de straat op gingen om te protesteren tegen de broodprijs, die op aandringen van het Internationaal Monetair Fonds vrijwel is verdubbeld.

Gisteren was de politie met veel machtsvertoon in Karak aanwezig om nieuwe protesten in de kiem te smoren. De 150 jongeren die zich na het gebed voor de moskee verzamelden werden snel verspreid. Ook in de hoofdstad Amman werden de moskeeën streng bewaakt.

De verstandhouding tussen Jordanië en zijn veel grotere oosterbuur Irak is verstoord sinds de vlucht van een aantal hooggeplaatste Irakezen (onder wie twee schoonzoons van president Saddam Hussein) Amman, vorig jaar augustus. Toen koning Hussein naar aanleiding daarvan waarschuwde dat er iets moest veranderen in Bagdad, wees Irak een Jordaanse diplomaat de deur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden