Iraaks parlement keurt nieuwe regering goed

BAGDAD (ANP) - Het Iraakse parlement heeft zaterdag zijn goedkeuring gegeven aan een nieuw kabinet. De hoop is dat de regering van nationale eenheid onder leiding van premier Nuri Al Maliki een eind kan maken aan het voortdurende bloedvergieten.

Ruim vijf maanden na de parlementsverkiezingen zijn nog niet alle posten ingevuld. Sjiieten, Koerden en soennieten kunnen het maar niet eens worden over wie de departementen van Binnenlandse Zaken, Defensie en Nationale Veiligheid moeten gaan leiden. Deze ministeries spelen een centrale rol in het beëindigen van de bloedige geweldsgolf.

Maliki maakte in zijn rede duidelijk dat hij zich richt op het herstel van de veiligheid en de economie. Hij riep het volk op ,,terrorisme af te zweren'' en beloofde ,,een objectief tijdschema om alle veiligheidsmissies over te dragen aan de Iraakse veiligheidstroepen, waarmee een eind komt aan de missie van de multinationale troepenmacht''.

34-puntenplan

De premier presenteerde een 34-puntenplan. Naast het stoppen van het geweld en het herstellen van de stabiliteit, wil hij de partijmilities integreren in nationale veiligheidsinstellingen. Ook wil hij ervoor zorgen dat de water- en elektriciteitsleidingen hersteld worden. Irakezen zitten dagelijks uren zonder deze basisvoorzieningen.

De sessie in het parlement, of de Raad van Afgevaardigden zoals het officieel heet, werd rechtstreeks op televisie uitgezonden. De zitting begon 2,5 uur later dan gepland omdat premier Maliki tot het laatste moment probeerde tot een akkoord te komen over de invulling van de ministersposten. De zitting kende een turbulente aanvang.

Een deel van de soennitische afgevaardigden toonde zich ontevreden omdat nog niet alle ministers zijn benoemd. Onder leiding van Saleh Al Mutlak dienden zij een motie in om de zitting uit te stellen. Toen zij niet hun zin kregen, verliet een tiental van de circa vijftig soennitische parlementariërs het gebouw. Soennieten vormen de ruggengraat van de opstand.

Ministers

Maliki leidt voorlopig Binnenlandse Zaken. Soennieten zeggen dat dit ministerie - tot nu toe geleid door sjiiet Bayan Jabor - doodseskaders heeft die hun geloofsgenoten vermoorden. Jabor wordt minister van Financiën. Defensie valt onder de soennitische vicepremier Salam Al Zobaie, terwijl de Koerdische vicepremier Barham Salih Nationale Veiligheid op zich neemt.

Het kabinet inclusief de premier telt veertig leden onder wie twee vrouwen. De kernfysicus Hussein Al Shahristani wordt minister van Oliezaken. Deze sector is door oorlog, sancties en sabotage door rebellen verlamd. Bovendien verdwijnt voor miljoenen dollars olie door smokkel. De nieuwe minister moet verder de corruptie in dit cruciale ministerie aanpakken.

Bush

De Amerikaanse president George Bush heeft verklaard dat hij de nieuwe Iraakse regering zal steunen. Het parlement in Bagdad gaf eerder op de dag zijn goedkeuring aan de regering van nationale eenheid van premier Nuri Al Maliki.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden