'Iraaks bestuur in de maak'

Een raad van zeven tot negen voormalige Iraakse oppositieleiders zal binnen enkele weken de kern van een nieuw bewind vormen, dat zal samenwerken met de Amerikaans-Britse coalitie...

Als waarschijnlijke leden van de te vormen 'regering' noemde Garner de twee Koerdische leiders uit Noord-Irak, Massoud Barzani (KDP) en Jalal Talabani (PUK), en verder Ahmad Chalabi van het Iraaks Nationaal Congres (de favoriet van het Pentagon, die eerder zei niet in een regering te willen), Iyad Allawi van het Iraaks Nationaal Akkoord en Abdul Aziz Al Hakim, wiens oudere broer de shi'itische Hoge Raad voor de Islamitische Revolutie leidt.

Deze leiders hebben al enkele vergaderingen achter de rug, zei Garner. Hij hoopt de raad uit te breiden met een christelijke en nog een soennitische leider. Garner zei dat hij de politieke kwesties zal overdragen aan de onlangs benoemde bestuurder L. Paul Bremer, die hij komende week in Bagdad verwacht. Garner zal zich dan concentreren op de wederopbouw van Irak.

Hij bracht gisteren een bezoek aan de zuidelijke stad Basra. Daar werd officieel de benoeming van de Deense diplomaat Ole Wohlers Olsen als coördinator van de wederopbouw in het zuidoosten van Irak aangekondigd.

De Noord-Iraakse stad Mosul kreeg gisteren als eerste een nieuw stadsbestuur, gekozen door 250 afgevaardigden van de verschillende politieke groeperingen in de regio. De oud-generaal Ghanam Al Basso werd tot burgemeester van de stad en de omringende provincie gekozen (er waren twee tegenkandidaten). 'Dit is de eerste stap op weg naar democratie', zei Al Basso, die ooit brak met Saddam Hussein en wiens broer door het verdreven regime is vermoord.

Het tijdelijke bestuur van Mosul dient als een voorbeeld voor de rest van Irak. Het college is een etnische afspiegeling van de bevolking: zeven Arabieren, drie Koerden, twee Assyrische christenen, een Turkmeen en een Shebak uit de stad, en zes Arabieren, een Yezedi en een Assyrische christen uit het omringende gebied. Dat geeft aan hoe ingewikkeld de politieke wederopbouw ligt.

Sommige afgevaardigden weigerden vanwege deze etnische onderverdeling mee te stemmen. Volgens de Amerikaanse militaire commandant voor de regio, generaal-majoor David Petraeus, behoren zij tot een islamistische groepering. Petraeus sprak van 'de geboorte van het democratisch proces in Irak'.

Voor heel Irak willen de Amerikanen ook zo snel mogelijk een tijdelijk Iraaks bestuur dat een afspiegeling vormt van de etnische groepen en politieke bewegingen. De Iraakse interimregering en de nieuwe lokale besturen moeten de Irakezen ervan overtuigen dat de Amerikanen en Britten geen bezettingsmacht willen zijn.

Hoe groot de bevoegdheden van deze instellingen zullen zijn, is nog onduidelijk. Bremer en Garner zwaaien voorlopig de scepter en generaal Tommy Franks wordt commandant van de te vormen internationale stabilisatiemacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden