IRA zou bereid zijn nieuw bestand af te kondigen

Noord-Ierland zweeft sinds het afgelopen weekeinde tussen grote vrees en lichte hoop. Na een verijdelde bomaanslag op een kantoor van de politieke partij Sinn Fein was er angst dat de loyalistische terreurgroepen hun staakt-het-vuren zullen beëindigen....

Van onze correspondent

LONDEN

Zondag werd juist op tijd een autobom onschadelijk gemaakt voor het Sinn Fein-kantoor in New Lodge, Noord-Belfast. Vermoedelijk was het protestantse Red Hand Commando verantwoordelijk voor plaatsing van het explosief. Loyalistische kringen noemden de bom 'een beperkte vergelding' voor de IRA-aanslag van afgelopen week in Wilmslow en de verwonding door een IRA-sluitschutter van een politie-agent in Forkhill, South Armagh, op zaterdag.

Ook op zaterdag werd in Ballykinler, County Down, een zware IRA-bom onschadelijk gemaakt in de buurt van een legerbasis. David Ervine, leider van de aan de loyalistische strijdgroepen gelieerde PUP, zei zondag dat het loyalistische staakt-het-vuren wankelt. 'We glijden langzaam maar zeker af naar een situatie waarin er op IRA-provocaties gereageerd zal worden.'

De geruchten van een nieuw staakt-het-vuren van de IRA, dat mogelijk al deze week zou worden uitgeroepen, kwamen zondag en maandag naar voren in verschillende Noord-Ierse en Ierse kranten. Ze volgden op een radio-interview met Mo Mowlam, in een eventueel Labour-kabinet de nieuwe minister voor Noord-Ierland. Zij verklaarde zaterdag dat er 'een grote kans is' dat Sinn Fein al op 3 juni aanwezig kan zijn bij de hervatting van de onderhandelingen tussen alle bij het Noord-Ierse conflict betrokken partijen, 'als de IRA nu een staakt-het-vuren uitroept.' Volgens Mowlam zou in april en mei de waarde daarvan getoetst kunnen worden.

Vanwege de Britse verkiezingen zijn de vredesbesprekingen in Belfasts Stormont tijdelijk opgeschort. Vanwege de beëindiging van de vorige IRA-wapenstilstand was Sinn Fein daarvan uitgesloten. Sinn Fein-leider Gerry Adams noemde de woorden van Mowlam zondag 'een nieuwe kans voor vrede' en 'zeer bemoedigend'.

Unionistische politici bekritiseerden Mowlams toezegging. 'Als dit de politiek van de komende regering is, dan is dat een desastreuze politiek', zei de leider van de DUP, Paisley. Hij zei pas met Sinn Fein aan tafel te zullen gaan zitten als 'de IRA haar wapens heeft ingeleverd.'

'Het is een domme minister die haar kaarten nu al open op tafel legt', zei Ken Maginnis, hardliner binnen de grootse Unionistische partij, de UUP. Volgens Maginnis zou een IRA-wapenstilstand op dit moment niet meer zijn dan een 'tactische zet' en 'pure nep', bedoeld om concessies los te krijgen van een eventuele Labourregering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden