'IRA overweegt uitroepen van nieuw bestand'

De IRA zou mogelijk nog vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november een nieuw staakt-het-vuren willen uitroepen. Britse zondagskranten leidden dat af uit het feit dat de IRA-leiding volgens verschillende bronnen een General Army Convention bijeen heeft geroepen....

Van onze correspondent

Bert Wagendorp

LONDEN

Het bericht dat de IRA op het hoogste niveau gaat vergaderen, is afkomstig van zowel veiligheidsdiensten als uit kringen rond de IRA. De conventie zou begin volgende maand al moeten plaatsvinden. Volgens de IRA-regels kan alleen een GAC een permanente vrede uitroepen. Er wordt aan deelgenomen door bijna tweehonderd vertegenwoordigers uit alle geledingen van de IRA.

Een woordvoerder van Sinn Fein ontkende zondag dat een voor 5 oktober geplande Conferentie in Donegal, over de toekomst van de Ierse taal, als dekmantel zou fungeren voor de IRA-bijeenkomst. Verschillende kranten hadden dat geschreven.

Verwacht wordt dat Gerry Adams en Martin McGuinness, de leiders van de politieke vleugel van de IRA, Sinn Fein, op de Conventie gelegenheid zullen krijgen om de politieke vooruitzichten van het Noord-Ierse vredesproces te schetsen en te pleiten voor steun van de IRA aan dat proces. De Sinn Fein-politici krijgen daarbij volgens The Sunday Times te maken met voorstanders van een harde lijn. Die zouden in eerste instantie op het houden van een Conventie hebben aangedrongen, uit onvrede met het huidige, in hun ogen 'zachte' beleid van de IRA.

Het uitroepen van een staakt-het-vuren voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou Adams heel goed uitkomen. Steun van president Clinton is voor de Sinn Fein-leider essentieel bij het uitoefenen van politieke pressie op de Britse en Ierse regering. Maar sinds de hervatting van de geweldscampagne van de IRA heeft Adams bij de Amerikanen veel krediet verspeeld.

Aan de Conventie wordt deelgenomen door bijna tweehonderd IRA-leden uit alle geledingen. Tijdens een GAC wordt de uit twaalf leden bestaande IRA-leiding gekozen. Die wijst op haar beurt de driekoppige Legerraad en de Opperbevelhebber van het 'leger' aan. Een GAC en de daaruit voortvloeiende bestuurswisseling zouden volgens insiders voor jaren de politieke lijn van de IRA bepalen.

Volgens bronnen in de Ierse politie zondag geciteerd in The Sunday Times, is het waarschijnlijk dat de IRA na de Conventie een staakt-het-vuren zal uitroepen of een wapenstilstand onder voorwaarden zal aanbieden. De Ierse premier Bruton zei afgelopen week in Washington 'redenen tot optimisme' te zien.

Brutons hoop zou te maken hebben met vooruitgang die zou zijn geboekt bij de vredesbesprekingen in Belfast. De grootste Unionistische partij, de UUP van David Trimble, zou bereid zijn tot een compromis in de kwestie van de ontwapening.

De IRA heeft tot dusver volgehouden dat het pas de wapens zal inleveren, als de onderhandelingen tot een bevredigend einde zijn gebracht. Dat was onacceptabel voor de Britse regering en de Unionisten. Die willen dat de IRA zich voegt naar de vooraf gemaakte afspraken: het gefaseerd inleveren van wapens tijdens de onderhandelingen. Pas wanneer die beide standpunten bij elkaar zijn gekomen, zal de IRA een nieuw staakt-het-vuren afkondigen en kan Sinn Fein deelnemen aan de vredesbesprekingen.

Van de kant van de Britse veiligheidsdienst kwam de afgelopen week de waarschuwing dat de IRA een nieuwe campagne van bomaanslagen in Engeland voorbereidt. Ook de Royal Ulster Constabulary, de politie in Noord-Ierland, zei het afgelopen weekeinde een nieuwe geweldsgolf, mogelijk voorafgaand aan een staakt-het-vuren, niet uit te sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden