IRA is niet langer bereid te ontwapenen

Het Ierse Republikeinse Leger (IRA) is niet langer bereid zich te ontwapenen, zo liet de organisatie woensdag in een verklaring weten. De beweging, die strijdt tegen de Britse overheersing van Noord-Ierland, zegt teleurgesteld te zijn in de Britse regering...

Reuters en ANP

De regering in Londen had dinsdag gezegd dat de weigering van de republikeinse beweging zich te ontwapenen het enige obstakel was op weg naar een definitieve vredesregeling.

Bij de Goede Vrijdag-akkoorden die de strijdende partijen in in 1998 sloten, had de IRA gezegd in principe tot ontwapening bereid te zijn. Tot een akkoord over de voorwaarden daarvoor is het nooit gekomen. De IRA zegt niet de gewapende strijd weer te zullen hervatten, maar er zijn wel tekenen dat de beweging weer aan het radicaliseren is. Zo wordt de IRA beschuldigd van een grote bankoverval december vorig jaar in Belfast.

De IRA zou betrokken zijn bij een bankroof in Belfast, waarbij de daders vorige maand ruim 38 miljoen euro buitmaakten.

Die aantijgingen zijn de IRA en zijn politieke bondgenoot Sinn Fein in het verkeerde keelgat geschoten. De zaak 'heeft ons geduld tot het uiterste op de proef gesteld', staat in de verklaring. Vrede 'kan niet worden gebouwd op ultimatums, valse en kwaadaardige beschuldigingen of wantrouwen', aldus de IRA.

De verzetsgroep heeft in zijn verklaring niet gedreigd de wapens weer op te nemen. Het afgelopen weekeinde meldden Ierse media dat dat wel het geval was. De IRA zou nieuwe strijders ronselen onder jongeren in zowel Ierland als in het onder Brits gezag vallende Noord-Ierland.

Aan het grootschalige geweld in de Britse provincie kwam goeddeels een einde met de ondertekening van de Goede Vrijdag-akkoorden in 1998. Sindsdien zijn pogingen om tot een gedeeld bestuur van protestanten en katholieken te komen echter op niets uitgelopen.

In oktober 2002 ontspoorde het wankele vredesproces definitief. Toen werden de Noord-Ierse regering en het parlement op non-actief gesteld en kwam het gebied opnieuw onder direct Brits bestuur. Beschuldigingen dat de IRA via Sinn Fein in het Britse ministerie van Noord-Ierse Zaken was geïnfiltreerd, vormden daarvoor de directe aanleiding.

De ontwapening van de IRA vormde het heetste hangijzer tijdens hernieuwd overleg in december om tot een definitief vredesakkoord te komen. Protestanten onder leiding van de radicale dominee Ian Paisley eisten dat het verzetsleger zich op controleerbare wijze zou ontdoen van zijn wapenarsenaal.

Daarvoor moest de IRA met fotografisch bewijsmateriaal komen. Dat beschouwde de IRA echter als een onaanvaardbare vernedering. Pogingen van de Ierse premier Ahern en zijn Britse collega Blair om beweging te krijgen in de impasse mislukten jammerlijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden