IQ-partij, JEZUS LEEFT: deze partijen doen óók mee aan de Europese Verkiezingen

Mocht u tijdens de Europese Verkiezingen van 22 mei niet op een reguliere partij willen stemmen, dan heeft u keuze uit een aantal nieuwkomers. Neem bijvoorbeeld de IQ-partij die van mening is dat 'de witte en de bruine mensen in een lastige situatie zitten'. En JEZUS LEEFT die de samenleving wil inrichten volgens de liefde van de Heere Jezus. Een introductie.

Gunther Niessen, de enige kandidaat voor de IQ-partij, die dit jaar meedoet aan de Europese Verkiezingen.Beeld YouTube

IQ, de Rechten-Plichten-partij
Deze partij werd in 2012 op het laatste moment uitgesloten van de Tweede Kamer-verkiezingen, maar doet nu alsnog volop mee aan de Europese Verkiezingen. Alhoewel: de IQ-partij heeft maar één kandidaat, Gunther Niessen. Die neemt zijn taak uiterst serieus. In zijn politieke spotje zegt de van oorsprong Duitse Niessen in boswachtersoutfit (kakigroen hoedje, baard, bril) dat 'de witte en bruine mensen in Nederland in een onprettige situatie zitten'. Wat volgt is een betoog over multimiljardairs die 'bruine mensen als verdringingswapen gebruiken'. Ook wijst Niessen erop dat 'autobommen en rugzakbommen geen goede oplossing zijn voor de situatie'. Wat dan wel?

Om die vraag te beantwoorden, duiken we in het verkiezingsprogramma, dat zowel in het Nederlands als in het Duits op internet te downloaden is. Volgens de partij, ofwel Niessen, is er een complot gaande waarin multimiljonairs - de zogenaamde 'bezitter-kaste'- de hardwerkende gewone mens het nodige afneemt. Het recht op eerlijke informatie bijvoorbeeld. Want, zo stelt Niessen, de massamedia zijn in handen van miljardairs, 'verbonden met de dominerende politieke kaste'. Net als de energiesector, de huizenmarkt en de supermarktketens. Neem dat laatste. Volgens de IQ-partij heeft ieder mens recht op een gezond leven. Maar, zo staat letterlijk in het verkiezingsprogramma: 'In plaats daarvan verkopen de Multinationals en Multi-Miljardairs via hun dure supermarktketens aan u heel bewust 1000 producten, in welke sterk schadelijke stoffen zitten, al lang bekend, daaronder sluipend werkende stoffen, die de generaties-gezondheid ruïneren, degeneratie en uitsterven veroorzaken, sinds 1932 bekend'.

Op de website van de partij valt verder te lezen dat de IQ-partij zich op 'de mens' richt. 'De hoofdzaak zijn mannen, vrouwen, kinderen, families, groepen van mensen en de bevolking als een geheel.'

Bekijk hieronder het verkiezingsspotje van Gunther Niessen:

Een verkiezingsbord met posters voor de Europese Verkiezingen van 22 Mei.Beeld ANP

JEZUS LEEFT
Net als de IQ-partij is JEZUS LEEFT een politieke nieuwkomer. De evangelische lijsttrekker Joop van Ooijen heeft geen politieke ervaring, maar wel een duidelijk motto: een samenleving opbouwen volgens de liefde van de Heere Jezus. Van Ooijen woont in het dorp Giessenburg (4878 inwoners, Zuid-Holland) waar hij lokale bekendheid geniet doordat hij levensgroot de tekst 'Jezus Redt' op zijn dak liet schilderen. Na een rechtszaak was Van Ooijen gedwongen de tekst minder opvallend te maken. De letters kregen daarom een kleurmetamorfose (van wit naar rood).

JEZUS LEEFT telt negen kandidaten en hanteert de Bijbel als belangrijkste leidraad voor zijn verkiezingsprogramma. De partij is tegen drugs- en drankgebruik, euthanasie en abortus en neemt ook duidelijk stelling tegen de Europese Unie. De slogan luidt 'Nu uit de EU'.

Volgens JEZUS LEEFT kost het Nederlandse lidmaatschap van de EU handen met geld en levert het alleen maar 'rottigheid' op. De partij is ook vóór een aantal dingen, zoals milieuvriendelijke energie (te stimuleren door hoge subsidies op de aanschaf van zonnepanelen en elektrische auto's).

Naastenliefde staat voor de partij hoog in het vaandel. Mensen die veel verdienen, moeten de armeren ondersteunen. Verhoging van de inkomstenbelasting voor de hogere inkomsten moet daaraan bijdragen. De partij pleit ook voor subsidies voor thuisonderwijs, want één-op-één-onderwijs werkt volgens JEZUS LEEFT het beste. Dat onderwijs moet overigens gebaseerd zijn 'op het geloof in God en Zijn liefde'.

Ikkiesvooreerlijk.eu
Lijsttrekker Michel van Hulten is een oude rot in het vak. Ten tijde van kabinet-Den Uyl was hij staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat namens de Politieke Partij Radikalen, die later opging in GroenLinks. Van Hulten is met zijn 84 jaar flink op leeftijd, maar - zo valt te horen in het politieke spotje - 'strijdbaarder dan ooit'.

Na zijn baan als staatssecretaris koos Van Hulten 'niet voor de luwte van het burgemeesterschap of het grote geld'. Nee, hij koos voor het ontwikkelingswerk in Mali en Maleisië. Met deze boodschap wil Van Hulten zijn belangrijkste troef kenbaar maken: eerlijkheid. De partij (met negen kandidaten) streeft naar een eerlijk, duurzaam, solidair en geïntegreerd Europa. Dat willen ze onder meer bereiken door corruptie te bestrijden. Hoe ze dat precies willen doen, is niet helemaal duidelijk.

Corruptie, dat is ook de voornaamste ergernis van Antonia Raileanu, nummer 5 op de lijst en van Roemeense afkomst. Ze studeert Europese Studies aan de Universiteit van Twente. In haar verkiezingsspotje praat ze Engels en de Nederlandse woorden 'Ik kies voor eerlijk' vindt ze lastig uit te spreken. Maar haar punt is duidelijk: 'corruptie belemmert de mogelijkheden' en moet dus worden aangepakt. Want, zo zegt ook kandidaat Sent Wierda in zijn spotje: 'De huidige politiek heeft andere agenda's dan wat ze zeggen'.

De partij ziet Brussel als de beste bescherming in de wereld van politieke en economische grootmachten die een klein land als Nederland nauwelijks zien staan. Ook het beschermen van natuurlijke rijkdommen, gelijkheid en vrijheid voor alle mensen zijn agendapunten van Ikkiesvooreerlijk.eu.

De overige partijen
Zie hieronder de verkiezingsspotjes van de andere 'overige partijen'.

Liberaal Democratische Partij
Lijsttrekker Sammy van Tuyll van Serooskerken: 'Er valt geen touw aan vast te knopen.'

Piratenpartij (geen nieuwkomer)
Matthijs Pontier: 'Ik wil niet dat wij geen geheimen mogen hebben, maar jullie wel.'

Aandacht en Eenvoud
Abraham de Kruijf: 'De handen uit de mouwen en vooruit!'

Anti EU(ro) Partij
Arnold Reinten (op het ritme van klassieke pianomuziek): 'Stop het afzakken van Nederland naar de grauwe middelmaat.'

Artikel50
Ex-PVV'er Daniël van der Stoep: 'U wordt voorgelogen door de Nederlandse elite!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden