Nieuws rechtzaak tegen apple

iPhone-gebruikers VS mogen Apple aanklagen om dure apps

Apple kan rekenen op claims van honderden miljoenen euro’s dankzij een besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Een rechtszaak van vier iPhone-gebruikers over de vraag of apps in de Apple App Store te duur zijn, mag doorgaan, ondanks Apples poging dat te voorkomen. Het techbedrijf verloor na het oordeel meer dan 5 procent op de beurs.

Consumenten die een rechtszaak tegen Apple aanspannen vinden dat het techbedrijf zijn dominante positie misbruikt door 30 procent commissie te innen voor elke betaling via de Play Store. Beeld REUTERS

Wat is het probleem van de iPhone-gebruikers?

Zij vinden dat Apple zijn dominante positie misbruikt door 30 procent commissie te innen voor elke betaling via de App Store. Het gaat zowel om aankopen van apps als om betalingen binnen apps. Apple staat bovendien niet toe dat apps buiten de App Store om worden gekocht. Dit drijft de prijs van apps en aankopen binnen apps onnatuurlijk op, volgens de consumenten.

Apple is wat hen betreft zo groot dat aanbieders en consumenten weinig keuze hebben bij het accepteren van oneerlijke voorwaarden als ze apps willen aanbieden en gebruiken. De App Store bevat meer dan twee miljoen apps, Apple verdiende er in 2017 bijna 24 miljard euro aan, meldde het bedrijf eerder aan het Hooggerechtshof. Samen met de Play Store van Google beheerst het techbedrijf vrijwel de complete appmarkt.

Staat dit viertal alleen met deze klacht?

Allesbehalve. Muziekplatform Spotify diende eerder dit jaar een officiële klacht in bij de Europese Commissie. Apple biedt met Apple Music zelf een muziekdienst aan via de App Store, die de hoge commissie uiteraard niet hoeft te betalen, en dat is volgens Spotify oneerlijke concurrentie. Spotify klaagde bovendien dat communicatiekanalen met gebruikers werden afgeknepen als het bedrijf probeerde geld te innen via andere kanalen dan die van Apple.

Kort daarvoor kondigde streamingdienst Netflix al aan te stoppen met de verkoop van abonnementen via apps van Apple vanwege de hoge kosten. In Nederland onderzoekt de Autoriteit Consument & Markt of Apple zijn machtspositie misbruikt met haar hoge tarieven. In dit geval gaat het specifiek om Nederlandse apps voor nieuwsmedia.

Wat zijn de gevolgen als de iPhone-gebruikers de rechtszaak winnen?

Niet alleen kan het bedrijf vele honderden miljoenen euro’s kwijtraken aan consumenten en zouden de opbrengsten van de App Store voor Apple dalen, de uitspraak kan consequenties hebben voor andere techreuzen. Vooral voor Google, dat eveneens tot 30 procent int op al het betalingsverkeer via de Play Store. 

Hoe denkt Apple erover?

Apple stelt in een statement dat ontwikkelaars hun software best op andere plekken kwijt kunnen, zoals gameconsoles en Smart TV’s, en betwist dat er sprake is van een monopolie. Het bedrijf wijst erop dat de meeste apps gratis zijn en dat Apple hier dus niets aan verdient. Verder ondernam het bedrijf in 2016 actie door de commissie te verlagen naar 15 procent wanneer gebruikers langer dan een jaar van een app gebruik maken.

Voorlopig is Apple niet schuldig bevonden. Over welke vraag boog het Hooggerechtshof zich dan precies?

Apple probeerde de rechtszaak – die al in 2011 werd aangespannen – in de kiem te smoren door zich te beroepen op een wet uit 1977, die stelt dat consumenten alleen bedrijven mogen aanklagen waarbij ze iets direct hebben gekocht. In het geval van apps zouden consumenten niet de klant van Apple, maar van de app-aanbieders zijn, redeneerde het bedrijf. Vijf van de negen hogere rechters waren het niet met die redenatie eens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.