Iowa is al jaren de eerste test

De verkiezingscampagne voor het Amerikaanse presidentschap is al een jaar gaande, maar vandaag wordt voor het eerst echt gestemd, in de dun bevolkte staat Iowa....

Van onze correspondent Philippe Remarque

Bij voorverkiezingen mogen in de meeste staten alleen kiezers deelnemen die geregistreerd staan als Democraat of Republikein. Ze mogen alleen stemmen op de eigen kandidaten. Dat maakt in Iowa niet veel uit. Als iemand zich bijvoorbeeld bij het afhalen van zijn rijbewijs heeft laten registreren als Republikein of onafhankelijke, maar toch op Obama wil stemmen, dan kan dat: hij verschijnt vanavond en laat zich met een kruisje in het juiste vak herregistreren als Democraat.

Iowa heeft strikt genomen geen voorverkiezing maar een ‘caucus’ een soort opiniepeiling onder degenen die de moeite hebben genomen op te komen. Later bepalen de stemmen met een ingewikkeld getrapt systeem hoeveel kiesmannen voor een bepaalde kandidaat eind augustus naar de conventie van de twee partijen gaan.

Andere, grotere staten zijn daarbij veel invloedrijker. Maar omdat Iowa, en op 8 januari New Hampshire, traditioneel de eerste echte test zijn, kijkt Amerika ademloos toe. Een kandidaat moet het in een van de vroege staten enigszins behoorlijk doen, anders is zijn rol uitgespeeld. Rudy Giuliani probeert zich aan die logica te onttrekken en hoopt op staten als Florida (29 januari). Maar hij neemt een risico, waarschuwen analisten. Nu al is hij in landelijke peilingen gekelderd.

Kandidaten die nu laag scoren in de peilingen, kunnen in de vroege staten voor een verrassing zorgen. Met het aldus gecreëerde ‘momentum’ kan een kandidaat geld ophalen en zijn campagne uitbouwen. Maar door het krappe verkiezingsschema (veel staten stemmen al op 5 februari) is daar minder tijd voor dan vroeger.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden