Ionica ging voor u op zoek naar het Getal van het Jaar

Ionica Smeets
null Beeld
Beeld

De woorden staan weer eens vol in het zonnetje aan het eind van het jaar. Eerst organiseerde het Instituut voor de Nederlandse Taal hun weg-met-dat-woordverkiezing ('gewonnen' door genderneutraal). Daarna koos Van Dale appongeluk tot woord van het jaar en vanavond presenteert genootschap Onze Taal hun eigen woord van het jaar in het nieuwe televisieprogramma De Avond van Taal.

Allemaal goed en wel: maar de getallen dan? Want, hallo zeg, er waren dit jaar nogal wat getallen in het nieuws. Daarom trommelde ik statisticus Casper Albers en getallengek Casper Hulshof op als juryleden en organiseerde ik onze eigen getal-van-het-jaarverkiezing.

Bij het jury-overleg vlogen er heel wat markante getallen over tafel. Zoals 2, van de panda's die Nederland in april uit China kreeg, wat leidde tot een fijne overzichtskaart van de Nederlandse pandadichtheid per 10.000 inwoners.

Zelf was ik dit jaar erg gecharmeerd van 34 procent nadat iemand een hele reeks resultaten van enquêtes op een rijtje zette. Een paar voorbeelden: Hoeveel procent van de Amerikanen gelooft niet in evolutie omdat 'mensen er altijd al waren'? Hoeveel procent wil best dat er een microchip in hun brein wordt aangebracht? Hoeveel procent nam in 2016 geen enkele dag vakantie? Het antwoord bleek steevast 34 procent. Zodra je het patroon ziet, krijg je het vermoeden dat dit steeds dezelfde 34 procent van de bevolking is.

Casper Hulshof nomineerde 225: een kwadraat en bovendien de lengte van de formatie in dagen. Hij noemde ook 65 procent dat steeds opduikt in berichten als: '65 procent van de toekomstige banen bestaat nu nog niet', zonder dat er enige basis bestaat voor dit getal. Ook Henk Krol krijgt een nominatie in de categorie percentages, omdat hij woest riep dat 'ouderen tot bijna 40 procent achterlopen op werkenden'. Het juryrapport bejubelt die 40 procent als 'heerlijk onspecifiek'. Casper Albers suggereerde het grootste getal: de 1,4 miljard van de dividendbelasting die wordt afgeschaft.

Terwijl wij druk bezig waren met onze verkiezingen, ontdekten we dat Britse statistici inmiddels 0,1 procent tot Britste statistiek van het jaar hadden gekroond. De reden: dit jaar werd berekend dat 0,1 procent van het Britse landoppervlak dichtbebouwd is (wat dan weer betekent dat 80 procent van de grond bedekt is met iets kunstmatigs als asfalt of beton). De Britse jury noemde die 0,1 procent hoogst relevant in de discussies over huisvesting en milieu. Wel jammer dat dit percentage niet typisch is voor 2017, ook met een Brexit zal er volgend jaar weinig veranderen aan de dichte bebouwing.

Henk Krol Beeld anp
Henk KrolBeeld anp

De Nederlandse jury kwam uiteindelijk tot een shortlist van vijf getallen. Casper Albers zette ze voor u in de overzichtelijke grafiek hiernaast.

Na lang beraad (tip: stel nooit een jury samen met mensen die alles weten van stembeïnvloeding en oneerlijke puntensystemen) kozen we het getal dat 2017 het meest typeert: die recordbrekend lange formatie van 225 dagen. Voor de liefhebber van percentages: dat was bijna 62 procent van het jaar. Onmisbaar dus en ook echt een getal dat alleen bij 2017 hoort; de kans is klein dat we volgend jaar weer een formatie van precies 225 dagen krijgen.

Casper Albers suggereert dat het getalsmatig ideaal zou zijn als het huidige kabinet het vier jaar volhoudt en de volgende verkiezingen op 21 mei 2021 organiseert. Dat is 1.521 dagen na de vorige verkiezingen en 1.296 dagen na de beëdiging en dat zijn allebei kwadraten. Laten we hopen dat tegen die tijd de getal-van-het-jaarverkiezing ook een eigen tv-programma heeft.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden