IOC wil 'vreedzame oplossing' Tibet

Terwijl in China de woede groeit over de acties tegen de Olympische fakkeltocht, heeft het Internationaal Olympisch Comite voor het eerst een ‘snelle vreedzame oplossing’ voor Tibet bepleit.

Van onze correspondent Hans Moleman

‘Ik maak me ernstig zorgen over de internationale situatie en over wat er gebeurt in Tibet’, aldus IOC-voorzitter Jacques Rogge maandag in China, waar hij een vergadering van nationale Olympische comite’s toesprak. ‘De fakkeltocht is doelwit geworden. Het IOC is daar zeer bezorgd over, het roept op tot een snelle vreedzame oplossing in Tibet.’

Rogge maakte niet duidelijk wat het IOC onder zo’n oplossing verstaat. De Chinese regering heeft na het uitbreken van onlusten in Tibet vorige maand diverse malen gezegd dat het alleen met de Dalai Lama wil praten als hij alle geweld veroordeelt en onderschrijft dat Tibet een onvervreemdbaar deel van China is. De spiritueel leider der Tibetanen kampt met een verdeelde achterban: vooral zijn jongerenbeweging is voorstander van hardere acties.

Hillary
Ook de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton mengde zich maandag in de discussie. Ze spoorde president Bush aan om de openingsceremonie van de Spelen te boycotten tenzij China de mensenrechtensituatie verbetert. Het land zou 'niet genoeg gedaan hebben om de genocide in Darfur te stoppen' en ook de recente gewelddadigheden in Tibet zijn CLinton een doorn in het oog.

Bush heeft de druk om zijn voorgenomen bezoek aan de Spelen af te zeggen tot nu toe weerstaan. Een woordvoerder van het Witte Huis zei, nog voor de verklaring van Clinton, dat 'we bezorgd zijn om de mensenrechtensituatie in China'. 'We zijn nooit bang geweest om die opvatting te verkondigen. Tegelijkertijd denkt de regering dat Amerikaanse atleten gewoon mee doen aan het sportevenement.

Lede ogen
China kijkt inmiddels met lede ogen aan hoe de ceremoniële rondgang van de Olympische vlam een hordentocht langs Tibet-activisten wordt. Maandag moest de vlam bij de Eiffeltoren in Parijs drie keer om veiligheidsredenen de bus in, omdat honderden demonstranten de route versperden. De vlam moest al die keren tijdelijk gedoofd worden. Overigens kan die ter plekke weer worden aangestoken. Er rijdt steeds een begeleidingsvoertuig mee waarin de eigenlijke vlam wordt bewaard in een lantaarn.

Volgens Peking zijn de acties in Frankijk en de dag ervoor in Engeland ‘daden van sabotage’ door ‘Tibetaanse seperatisten’. De Chinese autoriteiten vrezen ook op de volgende stop, in San Francisco aan de Amerikaanse westkust, acties tegen de fakkeltocht. In China voedt het een anti-westerse stemming, die wordt aangemoedigd door de staatsmedia die sommige westerse media beschuldigen van eenzijdige informatie over Tibet. Van westerse kant wordt de Chinese media hetzelfde verweten.

Eenheid
IOC-voorzitter Rogge riep in Peking op tot eenheid in de Olympische beweging om de ‘problemen’ te overwinnen. Volgens hem is de kans dat het tot een algemene boycot komt van bijvoorbeeld de openingsceremonie nihil, omdat er geen ‘momentum’ voor bestaat. Tot dusverre hebben alleen de leiders van Duitsland en Frankrijk hun twijfels geuit. Frankrijk wil graag dat China mensenrechtenactivist Hu Jia vrijlaat, die vorige week tot 3,5 jaar cel werd veroordeeld omdat hij met het oog op de Spelen om verbetering van de mensenrechten in zijn land heeft gevraagd.

]]>

Vol ongeloof vervolgen enkele atleten in Parijs hun weg, nadat de autoriteiten maandag de olympische fakkel hebben laten doven vanwege het pro-tibetprotest in de stad. (AFP) Beeld AFP
Vol ongeloof vervolgen enkele atleten in Parijs hun weg, nadat de autoriteiten maandag de olympische fakkel hebben laten doven vanwege het pro-tibetprotest in de stad. (AFP)Beeld AFP
Route die de fakkel aflegt over de wereldbol op weg naar Peking (de Volkskrant) Beeld
Route die de fakkel aflegt over de wereldbol op weg naar Peking (de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden