IOC weerlegt kritiek op EPO-controle

Gaten schoten Australische wetenschappers gisteren in het met veel fanfare gelanceerde EPO-controleplan van het Internationaal Olympisch Comité, maar de sportkoepel hield staande dat de aanpak van de synthetische bloeddoping naar beste vermogens wordt verricht....

In het tv-programma Four Corners werd betoogd dat het IOC voor de minder goede test zou hebben gekozen. De 72 uurs-variant - het IOC zegt 120 uur - wordt gehanteerd bij de 300 out-of-competition controles die bij de verschillende duursporten in Sydney worden uitgevoerd.

In de gekozen combinatie van bloed- en urineonderzoek, een combinatie van Australisch en Frans inzicht, zouden slechts sporen van EPO-gebruik van minder dan drie dagen oud kunnen worden gevonden. 'Het gebruik van deze test zal totaal geen effect sorteren. Je moet wel de domste atleet van de wereld zijn, om je op deze manier te laten pakken', sprak een lid van het onderzoeksteam.

Medici en bestuuurders van ASDL, het Australische dopinglab, verklaarden gisteren dat de eveneens door hen ontwikkelde tweede test, de maand-variant, de voorkeur zou moeten genieten. Bij uitvoerige tests zou die de afgelopen maanden zelfs aanmerkelijk preciezer zijn gebleken dan het systeem dat nu met zoveel bombarie is geïntroduceerd.

Het IOC sprak alle ophef gisteren tegen en kwam met een verklaring van de Australische regeringsfunctionaris Drew Clarke dat een juiste beslissing was genomen. Ook directeur Schamasch van de medische commissie van het IOC hield vol dat in medisch en juridisch opzicht de beste keuze was gemaakt.

Schamasch sprak van een termijn van 'vijf dagen', waarin met het nu aangenomen procédé EPO (erythropoietine) kan worden opgespoord. Hij had het net als zijn voorzitter, de Prins van Merode, over de 'afschrikwekkende werking' van de nog juist voor de Spelen ingevoerde regeling.

De Merode, de Belgische voorzitter van de medische commissie, sprak van de best mogelijke controle. 'Die mag dan wel niet perfect zijn, maar we kunnen het ermee doen.' En hij trok de vergelijking met de test op groeihormoon, HGH, die juist was afgekeurd wegens voortdurende onzekerheid.

In Sydney worden buiten de competitie driehonderd EPO-controles uitgevoerd op duursporters. De testperiode duurt een maand, tot 2 oktober. Mogelijk komen er nog tweehonderd tests bij.

Zondag werd, als Nederlandse primeur, bij de triatlete Ingrid van Lubek de test gedaan. Zij werd met negen collega's uitgekozen na een testwedstrijd op het olympisch parkoers. Voorlopig is er nog geen positief geval gemeld.

IOC-directeur Carrard vond alle ophef en drukte 'nogal normaal'. 'Het hoort erbij, in de dagen dat de competities nog niet begonnen zijn, gaat dit nu eenmaal zo.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.