IOC: meer dan Spelen alleen

In zijn afscheidstoer hamert voorzitter Jacques Rogge er telkens weer op. Het Internationaal Olympisch Comité is meer dan een organisatie die vierjaarlijks Zomer- dan wel Winterspelen organiseert. De Belg treedt volgend jaar af als baas van een machtig bolwerk dat zich erop voorstaat zich in te zetten voor gezondheid, gelijke rechten ongeacht ras of sekse en een geloofwaardige sport.

Jacques Rogge. Beeld afp
Jacques Rogge.Beeld afp

Om de 2 jaar staat het IOC nadrukkelijk in de belangstelling als er zich weer Olympische Spelen aandienen. De organisatie die zitting heeft in het Zwitserse Lausanne geeft in feite leiding aan de Olympische Beweging waarvan alle (inter)nationale sportbonden deel uitmaken alsmede alle nationale olympisch comité's zoals NOC*NSF.

Als voorzitter staat Rogge aan het hoofd van een comité met maximaal 115 leden, onder wie maximaal 70 individuele leden, 15 actieve sporters, 15 vertegenwoordigers van internationale sportbonden en 15 van de nationale olympische comité's. Het lidmaatschap is sinds 1999 begrensd, al geldt dat niet voor leden die voor 1966 werden benoemd. Zij kunnen in principe tot hun dood IOC-lid zijn.

Maar tegenwoordig gaat ook een IOC-lid op zijn 70e met pensioen. Nederland heeft nog maar één lid: prins Willem-Alexander die zal aftreden als hij het koningschap op zich neemt. Hein Verbruggen is erelid. Rogge roemde onlangs in Den Haag nog de dossierkennis van Willem-Alexander en meldde terloops nog geen opvolger te zien. 'Voor zo ver ik weet, heeft niemand in Nederland plannen.''

Enorme geldstromen gaan er om waarbij het IOC de stelregel hanteert dat 90 procent van de inkomsten via de bonden op alle mogelijke manieren wordt geherinvesteerd in de sport. Doeleinden zijn de in het Olympic Charter verwoorde idealen: het aanmoedigen en ondersteunen van ethische waarden in de sport bijvoorbeeld, het opvoeden via sport met fairplay en zonder geweld, het promoten van de wereldvrede via sport, het tegengaan van politiek of commercieel misbruik van de sport, het ondersteunen van de strijd voor gelijke rechten voor man en vrouw en bijdragen aan een gezondere wereldbevolking.

En natuurlijk is het IOC er verantwoordelijk voor dat er daadwerkelijk Spelen plaatsvinden. En heeft het met de Jeugd Olympische Spelen, voor het eerst gehouden in 2010 in Singapore, een nieuw uithangbord. Het zijn evenementen van een omvang die Pierre de Coubertin, in 1894 oprichter van het IOC, niet heeft kunnen voorzien. Hij liet na 1500 jaar de klassieke Olympische Spelen terugkeren. Met 241 deelnemers, enkel mannen, uit 14 landen. In Londen zijn dat er straks 10.500.

null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden