IOC maakt van Terpstra weer zondagskind

Ze straalde in het huis van de sportieve herinneringen en het kostte Erica Terpstra hier, in het Olympisch Museum te Lausanne, moeite om niet te verdrinken in de zee van emoties....

Van onze verslaggever

Poul Annema

LAUSANNE

'Je kunt niet altijd een zondagskind zijn', had Erica Terpstra een dag eerder gezegd nadat duidelijk was geworden dat zij niet in aanmerking kwam voor de post van commissaris van de koningin in Friesland. Maar nadat ze temidden van een Nederlandse delegatie van bestuurders, sponsors en media-vertegenwoordigers de wereld van de sport op de van haar bekende wijze had omarmd, was ze weer de gelukkigste vrouw op aarde. Hier was Leeuwarden opeens heel erg ver weg en het opwindende leven van de sport zeer dichtbij.

De zilveren Olympic Order is een van de hoogste onderscheidingen die het IOC kent. Twee Nederlandse mannen, voormalig IAAF-voorzitter Adriaan Paulen (1982) en IOC-bestuurslid Cees Kerdel (postuum in 1987), gingen Erica Terpstra voor; de drievoudige olympische zwemkampioene Rie Mastenbroek ontving vorig jaar als enige en eerste Nederlander de Olympic Order in goud, die daarvoor slechts was uitgekeerd aan Indira Ghandi en de Noorse koningin Sonja.

Staande tussen de Nederlandse IOC-bestuurders Anton Geesink en Hein Verbruggen (het derde Nederlandse IOC-lid, prins Willem Alexander ontbrak) aanhoorde Erica Terpstra de door Samaranch aan haar gerichte lof. 'De internationale sport is Terpstra veel dank verschuldigd voor de inspanningen die zij zich als staatssecretaris heeft getroost voor de politieke erkenning van de sport. Het is haar verdienste en die van premier Kok dat er in het Verdrag van Amsterdam vorig jaar een paragraaf aan de sport is gewijd. Het Internationaal Olympisch Comité beschouwt dat als een doorbraak.'

Na haar vertrek als staatssecretaris is Terpstra niet alleen toegetreden tot het bestuur van de nationale sportkoepel NOCNSF, ze maakt sinds enkele weken ook deel uit van het Europees Olympisch Comité en ze is op IOC-niveau actief in de commissie die de grote dopingconferentie van begin februari voorbereidt. 'Zij kent de wereld van de sport, laat dit het begin zijn van een nieuwe carrière', aldus Samaranch.

De voormalige bewindsvrouwe droeg de onderscheiding op aan al degenen die haar tot steun zijn geweest in de afgelopen jaren, met name haar eigen ministerie. Voorzitter Samaranch had haar enkele weken geleden op de hoogte gebracht van de onderscheiding die haar te wachten stond en ze toonde zich meer dan aangenaam verrast.

Terpstra had zich na haar vertrek uit het kabinet voorgenomen het in de sport een jaartje rustig aan te doen ('Ik wilde niet dat het idee ontstond dat ik Margo Vliegenthart - de nieuwe staatssecretaris voor Sport - voor de voeten zou lopen'), maar ze kreeg de kans niet om op haar lauweren te rusten. 'En dat wil ik eigenlijk ook helemaal niet, want ik heb in de afgelopen vier jaar de smaak te pakken gekregen.'

In het Europees Olympisch Comité zal Terpstra net als bij NOCNSF de internationale portefeuille beheren; haar eerste aandacht richt zich op het Afrikaanse vluchtelingenkamp Kukuma waar 65 duizend nooddruftige mensen wachten op nieuw perspectief.

In het kader van de olympische solidariteit is NOCNSF gevraagd daar een project te beginnen zoals dat vorig jaar, met groot succes, is opgezet in de Zuid-Afrikaanse townships. De topsport maakt haar enthousiasme het gemakkelijkst en alom zichtbaar, maar haar bevlogenheid voor de breedte- en de gehandicaptensport is er niet minder om.

En nadat zich met de voorzitter van het IOC op het terras van het Olympisch Museum heeft laten vereeuwigen vragen we nog maar eens of vandaag wellicht de eerste stap naar het lidmaatschap van het IOC is gezet. De kroonprins zal per slot van rekening ooit koning moeten worden. 'Vorig jaar was ik geen kandidaat; zolang ik in functie was als staatssecretaris mocht ik geen lid zijn van het IOC. En in de toekomst: ja, de tijd zal het leren', zei Erica Terpstra voordat ze het ceremonieel afsloot met haar daverende lach. Ook olympisch Lausanne zal haar leren kennen, de komende maanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden