IOC leert bitter weinig van corruptie-schandalen

Over precies een jaar beginnen de Winterspelen. Maar het is de vraag of twee IOC-leden, Muhamed 'Bob' Hasan en Lassana Palenfo, in de VS aanwezig zullen zijn....

Het blijft een bijzonder gezelschap waarin IOC-lid prins Willem-Alexander verkeert. In Dakar, waar het uitvoerend bestuur van het IOC de afgelopen week vergaderde, luidde de vraag vooral hoe het nu verder moet met twee IOC-leden die van ernstige misdrijven worden beschuldigd.

Over exact een jaar beginnen de Olympische Winterspelen van Salt Lake City, maar of IOC-leden Muhamed 'Bob' Hasan en Lassana Palenfo de openingsceremonie mogen bijwonen, is de vraag. Indonesiër Hasan, trouw compaan en 'golf buddy' van voormalig president Soeharto, werd deze week in Djakarta tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Palenfo, een generaal uit Ivoorkust, wordt in zijn land beschuldigd van illegale wapenhandel. Ook zou de militair een samenzwering hebben voorbereid die tot de moord op junta-leider generaal Gueï had moeten leiden. Palenfo werd al in november onder huisarrest geplaatst.

Twee maanden eerder (!) was Palenfo IOC-lid geworden. Het IOC heeft blijkbaar bitter weinig geleerd van de recente corruptie-schandalen. In plaats van leden te benoemen van onbesproken gedrag, is er nog immer ruimte voor personen als Palenfo.

Bob Hasan, geen militair, is al sinds 1994 lid. De Indonesiër, in 1931 als The Kian Seng geboren in het toenmalige Nederlands-Indië, was de afgelopen decennia een trouwe vazal van generaal Soeharto. Als Bob Hasan werd hij business manager voor diens familie-clan.

Hasan wordt verantwoordelijk gehouden voor de vernietiging van grote delen van het tropisch regenwoud in de archipel, ook zou hij voor meer dan 240 miljoen dollar aan overheidsgeld verduisterd hebben. Tegen Hasan was acht jaar geëist, hij werd tot twee jaar cel veroordeeld. Zijn advocaten gaan in hoger beroep.

Dezelfde Hasan mocht tijdens de Spelen van Sydney zijn land niet uit. IOC-preses Juan Antonio Samaranch schreef vervolgens een brief aan de Indonesische president Wahid, waarin hij een goed woordje deed voor zijn mede IOC-lid. Het mocht niet baten, Hasan diende thuis te blijven.

Hasan en Palenfo werden deze week nog niet geroyeerd. Hoewel de regels luiden dat een van misdaden veroordeeld IOC-lid de deur wordt gewezen, werden hun zaken doorverwezen naar de ethische commissie van het IOC, die in het leven werd geroepen na het corruptie-schandaal rond Salt Lake City (Tom Welch en Dave Johnson, hoofdrolspelers in dat schandaal, werden gisteren door de rechter in Utah gehoord.)

Tijdens de recente IOC-bijeenkomst in Dakar werd in de wandelgangen ook gesproken over de opvolging van Samaranch, die in juli terugtreedt. Vice-voorzitter Anita DeFrantz, die zich eerder deze week kandideerde als opvolger, trok zich in Senegal terug.

Waarom? Onder druk van Samaranch himself misschien? In elk geval is de curieuze ommezwaai van de ex-roeister geen ramp. De Amerikaanse is geen sterke bestuurder. Ze trad bovendien zwak voor het voetlicht tijdens de senaatshoorzittingen die werden gehouden over de corruptie-zaak rond Salt Lake City.

Grootste kanshebbers om Samaranch op te volgen blijven de Canadees Dick Pound en de Belg Jacques Rogge, die zich echter beiden nog niet officieel als kandidaat hebben gemeld. Ze hebben tot 16 april de tijd. De enige die het tot dusver wel waagde is de Hongaar Pal Schmitt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden