IOC houdt het bij Geesink op waarschuwing

Het Internationale Olympisch Comité haalt de bezem door zijn eigen organisatie. Zes leden die geld of geschenken hebben aangenomen van het organisatiecomité van Salt Lake City, worden geroyeerd....

JOHN SCHOORL

Van onze verslaggever

John Schoorl

LAUSANNE

IOC-president Samaranch maakte dit gisteren bekend in Lausanne. Een speciale IOC-commissie onder leiding van de Canadees Dick Pound deed de afgelopen maanden onderzoek naar mogelijke corruptie van veertien IOC-leden bij de toewijzing van de Winterspelen van 2002 aan de Amerikaanse stad Salt Lake City. De nu voorgestelde maatregelen worden op 17 en 18 maart tijdens een buitengewone IOC-vergadering officieel bekrachtigd. Een van de beschuldigde IOC-leden, Essomba uit Kameroen, is in 1998 overleden.

De zes die voor royement worden voorgesteld, zijn: Arroyo (Ecuador), Ganga (Congo), Gadir (Sudan), Keita (Mali), Mukora (Kenia) en de Chileen Santander Fantini.

De drie naar wie verder onderzoek wordt verricht, zijn: Guirandou-N'Diaye (Ivoorkust), Kim (Korea) en de Rus Smirnov.

Opgestapt zijn: Häggman (Finland), Attarabulsi (Libië) en Sibandze uit Swaziland.

Anton Geesink heeft als enige IOC'er een waarschuwing gekregen.

De voormalige judoka werd ervan verdacht vijfduizend dollar van het organisatiecommissie van Salt Lake City (SLOC) te hebben aangenomen. Dit geld is volgens het onderzoeksrapport overgemaakt op de rekening van de stichting 'Vrienden van IOC-lid Anton Geesink'. Het rapport schrijft dat de schenking 'technisch gezien' strijdig is met de IOC-regels, ondanks het feit dat 'het betaald was aan een stichting waarvan Geesink niet tot het bestuur behoort'. Maar het was volgens het rapport 'volledig ongevraagd' betaald, en dus is een waarschuwing op z'n plaats.

Ook noemt de onderzoekscommissie de overboeking van vijfduizend dollar aan Geesinks vriendenclub een 'indirecte betaling'. Het bedrag is niet aan Geesink zelf betaald, maar aan de stichting die zich over 'nationale olympische programma's' ontfermt. Dit zou kunnen leiden tot de schijn van belangenverstrengeling, aldus het rapport.

Volgens Dick Pound, de voorzitter van de onderzoekscommissie, is er bij Geesink echter geen sprake geweest van boze opzet. Wat de status van 'een waarschuwing' is, blijft onduidelijk.

Volgens Kevan Gosper, lid van het IOC-bestuur, betekent een waarschuwing in dit geval ' dat wij het gebeurde als een serieuze zaak beschouwen. Wij accepteren dat het een misverstand is geweest en we laten Geesink weten dat hij in de toekomst voorzichtiger moet zijn.'

Mocht de voormalige judokampioen na deze berisping weer in opspraak komen, dan is er binnen het IOC geen kant-en-klare maatregel voorradig. Gosper: ' Daar zouden we over moeten nadenken. Voorlopig hebben we hem vooral duidelijk willen maken dat hij als IOC-lid alle zorgvuldigheid in acht moet nemen.'

Het IOC heeft voorts besloten de verkiezingsprocedure voor de toewijzing van olympische organisaties drastisch te wijzigen. IOC-leden mogen niet langer kandidaten bezoeken. In de toekomst beslist een kleine groep over de toewijzing.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden