IOC'ers wilden ook in Manchester geld

Leden van het Internationaal Olympisch Comité hebben geprobeerd geld op te strijken toen zij in Manchester waren om de kandidatuur van de Engelse stad voor de Spelen te beoordelen....

REUTERS; ANP

Reuters, ANP

LONDEN

Die beschuldiging uitte parlementariër Graham Stringer, toentertijd gemeenteraadslid en derhalve nauw betrokken bij de kandidaatstelling, woensdag in de Times. Het verhaal van Stringer komt enkele dagen nadat de Zwitser Marc Hodler, 35 jaar IOC-lid, wereldwijd voor opschudding had gezorgd met zijn uitspraak dat in de internationale topsport al heel lang corruptie bestaat.

Manchester deed twee vergeefse pogingen om de Spelen binnen te halen, in 1996 en 2000. Volgens Stringer probeerde een IOC-lid veertigduizend gulden van Manchester los te krijgen, omdat hij in zijn hotel zou zijn bestolen. 'Toen we zeiden de politie er bij te halen, was hij daar helemaal niet blij mee', aldus Stringer.

De politicus vertelde de Britse krant verder dat een ander lid zijn vliegreis naar Engeland bij Manchester declareerde hoewel het IOC die al voor hem had betaald. Stringer: 'Er was een hoop gewauwel over, we konden eventueel ons geld terugkrijgen.' Volgens hem volgde Manchester nauwgezet de IOC-voorschriften voor giften en geschenken.

Hodler zei zaterdag geen enkele stad te kennen die met schone handen de nominatie voor de Spelen had verworven. Volgens de Zwitser gaat het om miljoenen guldens aan smeergeld.

Hodler zelf ging woensdag onverminderd voort met zijn aantijgingen. In de Zwitserse krant Neue Züricher Zeitung pakte hij nog eens breed uit over de omstreden nominatie van Salt Lake City voor de Olympische Winterspelen in 2002. De mormonenstad in Utah zou zes IOC-stemmen hebben gekocht.

Volgens Hodler zijn de namen van het zestal bekend maar hebben enkele vooraanstaande IOC-leden geprobeerd de zaak in de doofpot te stoppen. 'Mij bekruipt het gevoel dat bepaalde lieden bang zijn voor deze affaire en alles onder het tapijt willen vegen.'

De Zwitser zegt met zijn onthullingen het IOC-bestuur onder druk te willen zetten. 'Ik ben niet zo graag lid van een club die een slechte naam heeft.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden