Inzicht helpt ons van onze smartphone-verslaving af

Blijf tijdens het besturen met je vingers van die smartphone af, zegt de kantonrechter terecht.

Een Uber-chauffeur bestuurt zijn smartphone tijdens een rit. In Nederland nu dus verboden. Beeld afp

Handen af van de smartphone, bepaalde de kantonrechter in Leeuwarden in een vonnis. Dat geldt niet alleen voor automobilisten die hun mobieltje aan hun oor hebben of ermee zitten te appen, sms'en of hun mail checken. Dat mocht sowieso al niet, omdat de kans op een ongeluk dan exponentieel toeneemt. Het geldt nu ook voor bestuurders die hun telefoon in een carkit op het dashboard bedienen. Ook zij zijn immers afgeleid en hebben hun ogen niet op de weg.

De uitspraak volgde in een rechtszaak die was aangespannen door een automobilist die een boete van 239 euro kreeg wegens het bedienen van zijn handsfree telefoon. Die telefoon had hij niet in z'n hand, maar in de houder. De kantonrechter oordeelt echter terecht dat een automobilist niet tegelijkertijd een telefoon mag aanraken en een motorvoertuig besturen.

Volgens een Nota van Toelichting op het Verkeersreglement geldt dit verbod op handmatig telefoneren ook voor bromfietsers. Misschien is het een goed idee om ook fietsers te verbieden een mobieltje vast te houden tijdens het fietsen. Ook dat leidt de aandacht voor het wegverkeer zodanig af dat ongelukken in een klein hoekje zitten.

Er zit natuurlijks iets arbitrairs in het vonnis van de kantonrechter. Handsfree bellen via ingebouwde apparatuur mag wel, zolang de bestuurder tenminste geen knoppen aanraakt. Eten en drinken mag ook, althans in Nederland (maar niet in Frankrijk). Het bedienen van de tomtom en de ingebouwde navigatie tijdens het rijden mag. Het zelfde geldt voor het wisselen van een cd, een ingewikkelde handeling die tot ongelukken heeft geleid.

Je ogen moeten op de weg zijn gericht en je hersenen mogen niet teveel worden belast, redeneren deskundigen. Daarom is een broodje eten of naar de autoradio luisteren minder gevaarlijk dan berichten versturen. Hoewel het vonis van Leeuwarden logisch voortvloeit uit de wet, kan het geen kwaad als de wetgever zich buigt over de risico's die het gebruiken van moderne apparaten met zich meebrengt. Zo mogen we aannemen dat je mondeling instructies mag geven aan je smartphone om berichten te versturen, want je mag ook praten met een medepassagier.

Van belang is dat het verbod op handmatig de smartphone te bedienen ook wordt nageleefd. Er moet een reële pakkans zijn, maar het belangrijkste is dat de bestuurder, in de auto, op de motor, op de brommer of op de fiets, zich bewust is van de risico's van zijn smartphone-obsessie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden