Inzet in Bosnië krijgt steeds minder steun

Het aantal voorstanders van deelname door de Nederlandse krijgsmacht aan de VN-missie in voormalig Joegoslavië neemt gestaag af. Op dit moment is 41 procent van de bevolking het in beginsel eens met deelname....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Dat blijkt uit een steekproef waarvan de Stichting Maatschappij en Krijgsmacht (SMK) dinsdag de resultaten heeft bekendgemaakt. De SMK ondervroeg vorige week 709 Nederlanders van achttien jaar en ouder. De steekproef kwam vlak na de vrijlating van de drie gegijzelde Nederlandse waarnemers in Bosnië en na de oproep van VVD-leider Bolkestein om de Nederlandse militairen uit het voormalig Joegoslavië 'zo spoedig mogelijk' terug te trekken.

Het aantal tegenstanders is stabiel gebleven: net als vorig jaar 26 procent. De categorie twijfelaars is sterk toegenomen: 25 procent heeft geen oordeel, tegen 14 procent in december 1994. De opvattingen van mannen en vrouwen lopen uiteen. Van de mannen is 44 procent voor blijven, van de vrouwen maar 29 procent. Van de vrouwen heeft 31 procent geen mening, van de mannen 19 procent.

Eind 1994 vroeg 21 procent van de ondervraagden zich af of Nederland wel moet blijven meedoen aan de vredesoperatie, nu is dat gestegen tot 34 procent.

Van de ondervraagden vindt 36 procent dat de Nederlanders in Bosnië moeten blijven, 38 procent is voor terugtrekking. In december vorig jaar was 42 procent voor blijven en 44 procent voor terugtrekking.

Een toenemend aantal Nederlanders noemt de risico's die de militairen lopen onaanvaardbaar: in 1994 was dat 39 procent, nu is dat opgelopen tot 47 procent. Van de ondervraagden vindt 34 procent de risico's aanvaardbaar. In december was dat nog 48 procent. Ook hier is een verschil tussen mannen en vrouwen. Van de mannen vindt 40 procent de risico's niet aanvaardbaar, van de vrouwen 53 procent.

Minister Voorhoeve van Defensie, die lijkt af te stevenen op een conflict met Bolkestein over zijn Bosnië-beleid, wijst er in een reactie op dat 'het belang van de humanitaire missie in Bosnië niet in twijfel wordt getrokken'. Uit het onderzoek blijkt volgens Voorhoeve dat 'verreweg het grootste deel van de Nederlanders het eens blijft met onze deelname aan de VN-missie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden