Inzet anonieme getuige tegen Angels goedgekeurd

AMSTERDAM (ANP) - De rechter-commissaris in Amsterdam heeft de inzet van een anonieme getuige in de zaak tegen de Hells Angels goedgekeurd. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, dat de Angels verdenkt van tal van criminele activiteiten, had de onderzoeksrechter om toestemming gevraagd.

Vorig jaar oktober ondernamen politie en justitie een grootscheepse actie tegen de over het land verspreide afdelingen van de beruchte motorclub. 45 Leden en ex-leden van de club werden gearresteerd, maar kwamen na verloop van tijd allen weer op vrije voeten. Een woordvoerder van het landelijk parket wil geen nadere toelichting geven op de onbekende getuige.

De getuige in kwestie is tevens informant van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de politie, meldt een betrouwbare bron. Ook in die hoedanigheid wordt zijn of haar identiteit strikt afgeschermd. Informatie die bij de CIE binnenkomt kan in beginsel niet dienen als bewijs, maar vormt daar vaak wel een belangrijke basis voor. Een verklaring van een anonieme getuige kan wel als bewijs gebruikt worden.

Erecode

In de zaak tegen de Angels liggen de getuigen niet voor het opscheppen. Uit angst voor represailles zal vrijwel niemand onder naam een getuigenis willen afleggen. De verdachten zelf zijn evenmin erg spraakzaam: onder verwijzing naar de onder Angels geldende erecode (je praat niet met de politie) doen zij er het zwijgen toe.

De kracht van deze code bleek in het recente verleden in de zaak tegen de Limburgse Hells Angels (Nomads), die werden verdacht van de liquidatie van drie van hun eigen 'broeders'. Mede door de zwijgzaamheid van de verdachte Nomads kreeg justitie de zaak slechts zeer ten dele rond. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog.

Justitie verdenkt de leden van de diverse Hells Angels-afdelingen van onder meer drugs- en wapenhandel, geweld, bedreiging en afpersing. De actie van vorig jaar oktober was ongekend: nooit eerder werd in Nederland op deze schaal tegen de Angels, van wie al veel langer werd vermoed dat zij een niet geringe rol in de onderwereld spelen, opgetreden. Justitie wil af van het beeld dat de Hells Angels ,,onaantastbaar crimineel actief zijn'', zo meldde het landelijk parket vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden