Inwonertal sloppen gaat naar twee miljard

Eenzesde van de wereldbevolking woont in sloppenwijken. Als de toestand in de steden van de ontwikkelingslanden niet sterk verbetert, zal dat aantal binnen dertig jaar zijn verdubbeld tot twee miljard....

Reuters en AP

De wildgroei van de steden, vooral in de arme landen, heeft ernstige maatschappelijke en politieke gevolgen, aldus UN-Habitat. Maison Mutizwa-Mangia, samensteller van het rapport, sprak maandag bij de presentatie van een 'tijdbom'. Er is hoegenaamd geen beleid om de toestroom van arme plattelandsbewoners naar de stad in goede banen te leiden. Er is een geweldig tekort aan onderdak, stroomvoorziening, riolering, schoon water en werkgelegenheid.

'Het tekortschieten van de autoriteiten schept ruimte voor misdadigers', aldus de directeur van UN-Habitat, Anna Tibaijuka. 'Er bestaat een gevaarlijk vacuüm. In Afrika hebben we explosieve sloppenwijken. In Latijns Amerika zijn sloppenwijken waar de autoriteiten geen toegang hebben.' De armen zijn geen terroristen, zei Tibaijuka, maar 'extreme ontbering schept anti-sociaal gedrag'.

De urbanisatie gaat nog sneller dan tot nu was aangenomen. Bij ongewijzigd beleid zal in 2050 tweederde van de wereldbevolking (dan negen miljard) in steden wonen, aldus de demografen van de Verenigde Naties. Op het ogenblik is dat de helft. Van de zes miljard stadsbewoners zullen er op het midden van de eeuw 3,5 miljard in sloppenwijken wonen.

Percentueel herbergen de Afrikaanse steden de meeste sloppenbewoners (72 procent), maar veruit de meeste sloppenbewoners (60 procent van het wereldtotaal) zijn te vinden in Azië, in het bijzonder in India en zijn buurlanden. Dhaka, Mumbai, Delhi, Calcutta en Karachi horen binnenkort tot de top-10 van megasteden. Dhaka en Mumbai zullen in 2015 naar schatting elk 23 miljard inwoners hebben. Alleen Tokio is dan nog groter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden