Inwoners Zevenaar bedreigd na aangifte tegen aanhangers CP'86

Zes inwoners van Zevenaar die eind vorig jaar aangifte deden tegen een groepje demonstranten van de extreem rechtse partij CP'86, voelen zich ernstig bedreigd....

Van onze verslaggever

ZEVENAAR

In Zevenaar werd in november vorig jaar een demonstratie gehouden waarbij aanhangers van CP'86 met zwarte vlaggen door het centrum van de plaats marcheerden. Onder hen was het Rotterdamse gemeenteraadslid M. Freling. De demonstranten riepen leuzen als 'Ausländer raus' en 'Holland voor de Hollanders'.

Zes omstanders die zich aan de vertoning stoorden, deden aangifte bij de politie, die vervolgens dertien betogers arresteerde. Vijf van hen zijn op 30 januari door de rechter in Arnhem veroordeeld tot boetes van vijftienhonderd gulden en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week. De overige acht moeten in maart voor de rechter verschijnen.

De politie van Zevenaar neemt de zaak uiterst serieus en stelt een onderzoek in naar de herkomst van de brief, waarin de zes aangevers met naam, adres en telefoonnummer worden genoemd. Het taalgebruik van het weerwolf-commando is op sommige plaatsen bedroevend, maar de boodschap is duidelijk genoeg:

'Kameraden. Jullie zullen waarschijnlijk wel gehoord hebben over het proces in Arnhem van 30 januari jl. De verklaringen die gedaan zijn zijn absolute leugens!!! en door de politie ingefluistert. Daar wij tegen deze STAZI methode zijn verzoeken wij u de volgende mensen op hun fouten te wijzen.'

De schrijver van de brief heeft de namen van de aangevers hoogstwaarschijnlijk gelezen in het gerechtelijk dossier, waarover de advocaten van de verdachten beschikken. Daarin bevinden zich de verklaringen van de aangevers, compleet met naam en adres.

'Het is een koud kunstje geweest bij die gegevens de telefoonnummers te zoeken', veronderstelt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Arnhem. Enkele aangevers zijn inderdaad telefonisch bedreigd door anonieme bellers, aldus de politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden