'Inwoners Wateringen blootgesteld aan astbest'

Inwoners van het Zuid-Hollandse Wateringen (gemeente Westland) worden nodeloos blootgesteld aan astbest sinds een grote brand vorig jaar een bedrijfsverzamelgebouw in de as legde. Daarbij kwam het kankerverwekkende materiaal vrij, maar de gemeente deed uit kostenoverwegingen niet aan sanering.

Redactie
De brand in Wateringen op 13 januari vorig jaar. Beeld anp
De brand in Wateringen op 13 januari vorig jaar.Beeld anp

Dit schrijft de Telegraaf op basis van een rapport dat asbestjuriste Yvonne Waterman heeft opgesteld in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Daarin zou staan dat de gemeente 'in ernstig verwijtbare mate haar publieke taak verwaarloost en daarbij onnodig de levens van haar inwoners riskeert'.

Nog steeds risico

De brand op 13 januari 2015 geldt als één van de zwaarste astbestbranden van Nederland. De getroffen nieuwbouwwijk werd tot twee keer toe vrijgegeven terwijl het gebied nog niet veilig was, zo staat in het rapport. Tot op de dag van vandaag zouden bewoners risico lopen doordat asbest door voorbijrijdende auto's op straat wordt verpulverd en vervolgens hun woningen en auto's in waait.

Bij de brand moesten 36 omwonenden worden geëvacueerd en van ongeveer tweehonderd huizen werden de bewoners gesommeerd om binnen te blijven.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland vergaderde dinsdag over het rapport en liet weten dat er woensdag een brief bij burgemeester Sjaak van der Tak (CDA) wordt bezorgd.

Onderzoek na de asbestbrand. Beeld anp
Onderzoek na de asbestbrand.Beeld anp

Burgemeester

De gemeente Westland wilde niet inhoudelijk reageren, maar liet weten dat burgemeester Sjaak van der Tak later vandaag met een verklaring komt.

Tegenover het Radio 1 Journaal ontkende Van der Tak woensdag dat de gemeente laks heeft opgetreden bij de asbestbestrijding. 'De gemeente heeft de afgelopen maanden bij alle 49 betrokken adressen aangebeld. Op veertien adressen is asbest gevonden en daar is alles al verwijderd. Bij elf is men bezig, op acht adressen overleggen de bewoners nog met hun verzekering, bij zes woningen is niets gevonden en met tien bewoners zijn we nog bezig. Dat is de werkelijkheid.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden