Inwoners van Utrecht mogen meepraten over bezuinigingen

UTRECHT - Utrecht wil de inwoners laten meepraten over de geplande omvangrijke bezuiniging op het ambtenarenapparaat in de stad. Op een in april te lanceren site kunnen bewoners besparingsvoorstellen plaatsen en die van elkaar aanvullen, wat uiteindelijk moet resulteren in een toptien van door bewoners aangedragen ideeën. Die wordt aan de gemeenteraad voorgelegd.

De oudegracht in Utrecht. © ANP

'Er kan een toptien uitkomen van voorstellen waarvan het college zegt: dat kan echt niet. Stel bijvoorbeeld dat er wordt geopperd: stop maar met alle cultuuruitingen. Maar we hebben vertrouwen in onze stad', zegt wethouder Jeroen Kreijkamp (D66).
De voorstellen worden dus beschouwd als een niet bindend advies. Kreijkamp: 'Maar als op sommige ideeën veel wordt gestemd, kun je die niet zomaar naast je neerleggen.'

Slanker
Utrecht moet bezuinigen, zoals de meeste gemeenten. Het Utrechtse college (GroenLinks, PvdA, D66) wil die besparing grotendeels halen uit de gemeentelijke organisatie, die veel slanker moet: van een besparing van 15 miljoen euro dit jaar tot structureel 55 miljoen euro minder in 2014, een reductie van ruim 15 procent.

Hiertoe worden nu alle gemeentelijke diensten doorgelicht om te kijken waar en hoe het werk met minder mensen kan worden gedaan. Daar hoeft de burger niet altijd wat van te merken. Uit een vorig jaar uitgevoerde doorlichting van sociale zaken bleek dat deze dienst veel te ruim in haar jasje zat. Er konden ruim honderd banen worden geschrapt.

Banen
Ongeveer zeshonderd banen zullen verdwijnen. Het is volgens de wethouder waarschijnlijk dat meer beleids- en managementsfuncties zullen worden geschrapt dan uitvoerende banen bij bijvoorbeeld de vuilnisophaaldienst of de GGD. Gedwongen overplaatsingen zijn onvermijdelijk, gedwongen ontslagen sluit de wethouder niet uit.
Behalve via een site over de bezuinigingen kunnen bewoners ook meepraten via een bewoners-panel van zesduizend mensen. Ook komen er debatten over de rol van de gemeente.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden