Inwoners van hoofdstad Grozny vluchten naar familie in de bergen Tsjetsjenië bereidt zich voor op aanval Rusland

De Kaukasus-republiek Tsjetsjenië, die zich drie jaar geleden onafhankelijk verklaarde van Rusland, maakt zich op voor een inval van het Russische leger....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Aanleiding voor de oproep van Doedajev is de waarschuwing van de Russische president Jeltsin dat hij de noodtoestand in de republiek zal afkondigen als er vanochtend geen einde is gekomen aan de gevechten tussen de oppositie en Doedajev-getrouwe troepen. Volgens het ultimatum van Jeltsin moeten ook alle 'illegale gewapende eenheden' in het gebied worden ontbonden. Daaronder verstaat Moskou, dat de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië nooit heeft erkend, ook Doedajevs leger.

Vliegtuigen en helikopters van de oppositie voerden gisteren opnieuw luchtaanvallen uit op stellingen van het regeringsleger, ondanks beloften van de oppositie dat zij zich aan Jeltsins oproep zou houden en de wapens neerleggen. Bij een bombardement op een militair vliegveld bij Grozny zouden zeker tien toestellen van Doedajevs luchtmacht in brand zijn geschoten.

Volgens de Provisionele Raad, de tegenregering van de oppositie, is de startbaan van het vliegveld onbruikbaar. De toestellen zouden ook aanvallen hebben uitgevoerd op tanks en artilleriestellingen van de regeringstroepen.

Doedajev beschuldigde volgens het Russsiche persbureau TASS de oppositie ervan ook beschietingen te hebben uitgevoerd op de hoofdstad zelf. Daarbij zouden volgens de Tsjetsjeense regering zeker tachtig doden en honderd gewonden zijn gevallen. Volgens Russische verslaggevers in Grozny was het in de hoofdstad echter vrij rustig.

Niettemin zijn veel inwoners van de stad naar familie in de bergen vertrokken. Gisteren waren veel auto's te zien die beladen met huisraad Grozny verlieten.

Premier Tsjernomyrdin van Rusland verzekerde woensdagavond dat Moskou bereid is te onderhandelen om bloedvergieten in Tsjetsjenië te voorkomen. Hij riep alle partijen op zich te houden aan Jeltsins ultimatum en de wapens in te leveren. 'Ik hoop dat de mensen in Tsjetsjenië inzien dat het geen spelletje is', aldus de premier.

De oppositionele troepen leden afgelopen weekeinde een nederlaag toen een aanval op Grozny werd afgeslagen. Daarbij namen Doedajevs troepen Russische militairen gevangen die door de Russische geheime dienst FSK naar Tsjetsjenië zouden zijn gestuurd. Moskou spreekt dat tegen.

De Tsjetsjeense regering heeft gedreigd de Russische gevangenen te executeren, tenzij Rusland erkent dat het betrokken is geweest bij de gevechten. Volgens de voorzitter van de Russische parlementscommissie voor defensie, Joesjenkov, wil Doedajev de gevangenen vrijlaten als Moskou bereid is onderhandelingen aan te gaan met de Tsjetsjeense regering. Joesjenkov zal mogelijk vandaag naar Grozny reizen om de vrijlating van de gevangenen te bepleiten.

Jeltsin benoemde gisteren de minister voor Nationaliteitenpolitiek en Regionale Aangelegenheden, Nikolaj Jegorov, tot zijn gevolmachtigde vertegenwoordiger in Tsjetsjenië. Jegorov bestuurde tot voor kort de regio Stavropol, die aan Tsjetsjenië grenst. Hij staat bekend als een diplomatieke figuur, die de verhoudingen in de Kaukasus goed kent.

Na de nederlaag van afgelopen weekeinde heeft de oppositie, die financiële en wapensteun krijgt van de Russische regering, alle hoop gevestigd op rechtstreeks militair ingrijpen door Moskou. President Jeltsin wordt echter van alle kanten onder druk gezet terughoudend te zijn.

Sommige gebieden van Rusland, zoals Basjkirië, hebben zich openlijk uitgesproken tegen invoering van de noodtoestand in Tsjetsjenië. Ook andere regionale leiders drongen er bij Jeltsin op aan naar een vreedzame regeling te streven. 'Als er geweld wordt gebruikt, zou dat het begin kunnen zijn van een burgeroorlog in Rusland', aldus de parlementsvoorzitter van de Altaj-republiek, Vitali Safronov.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden