Nieuws

Inwoners van de Biblebelt en grote steden halen minder vaak een coronaprik

Bewoners van de Biblebelt laten zich veel minder vaccineren dan de rest van Nederland. Ook in de grote steden Amsterdam en Rotterdam hebben tot nog toe minder burgers hun prik gehaald. De GGD Amsterdam maakt zich daarbij zorgen om de vaccinatiebereidheid van inwoners met een migratieachtergrond.

Kerkgangers komen aan bij de Mieraskerk voor een kerkdienst op Goede Vrijdag. De Oud Gereformeerde Gemeente (OGK) slaat daarmee opnieuw het advies van de Rijksoverheid in de wind.  Beeld ANP
Kerkgangers komen aan bij de Mieraskerk voor een kerkdienst op Goede Vrijdag. De Oud Gereformeerde Gemeente (OGK) slaat daarmee opnieuw het advies van de Rijksoverheid in de wind.Beeld ANP

Inmiddels hebben de meeste 65-plussers in Nederland een eerste prik gekregen. Bij zeventigers en tachtigers kreeg al zo’n 90 procent minstens een dosis van een coronavaccin. In de Biblebelt, in gemeenten als Urk, Staphorst en Neder-Betuwe, zijn inwoners veel minder bereid een prik te halen. De vaccinatiegraad van 65-plussers in deze gemeenten ligt tussen de 35 en 73 procent, zo meldt het Outbreak Management Team (OMT) in zijn meest recente advies.

Het RIVM is van plan woensdag de cijfers over de vaccinatiegraad van alle gemeenten bekend te maken. In Amsterdam en Rotterdam is tot nog respectievelijk 68 en 71 procent van de 65-plussers ingeënt. In veel wijken ligt dit percentage nog veel lager, tussen de 40 en 60 procent, stelt het OMT.

‘In de bevoorrading van priklocaties gaan we, op aanwijzing van het RIVM, uit van een vaccinatiebereidheid van 85 procent. Dan is 35 à 40 procent echt heel weinig’, reageert woordvoerder Suzan Demirhan van de landelijke koepel van GGD’s. Deze lage percentages zijn geen goed nieuws. ‘Laat je alsjeblieft vaccineren, want dat is de enige uitweg uit deze crisis. Maar het blijft een vrijwillige keuze.’

Het is niet verrassend dat veel inwoners van de Biblebelt zich niet willen laten vaccineren. Ook bij andere vaccins is de prikbereidheid laag in de strook Nederland die loopt van de Zeeuwse eilanden tot de kop van Overijssel. Uit religieuze overwegen worden daar bijvoorbeeld ook veel kinderen niet ingeënt tegen de bof of mazelen. In deze regio zijn de afgelopen decennia al meerdere uitbraken van deze ziektes geweest, die in de rest van Nederland vrijwel niet meer voorkomen. Net als bij de mazelen kan een lage vaccinatiegraad nadelige gevolgen hebben voor het indammen van het coronavirus. Het RIVM streeft er daarom naar de vaccinatiegraad in alle gebieden van Nederland zo hoog mogelijk te krijgen.

De lokale GGD’s in Amsterdam en Rotterdam maken vooralsnog geen details bekend over welke wijken achterblijven met vaccineren. Maar uit onderzoek van de GGD Amsterdam in samenwerking met het Amsterdam UMC en expertisecentrum Pharos blijkt dat het daar in ieder geval gaat om wijken waar de inkomens relatief laag zijn.

Veel inwoners met een migratieachtergrond twijfelen of zij het vaccin wel willen nemen. Zij hebben veel vragen over veiligheid en bijwerkingen, en weinig vertrouwen in de overheid, zo blijkt uit groepsinterviews met de onderzoekers. Daarom gaat de GGD zich naast de algemene voorlichting ook specifiek op ‘kwetsbare doelgroepen’ richten.

De GGD biedt voorlichtingsmateriaal aan in verschillende talen en organiseert bijeenkomsten in samenwerking met buurtmoeders, moskeeën en kerken. Ook gaat de GGD speciale lessen over corona geven op middelbare scholen in kwetsbare wijken, omdat is gebleken dat onjuiste informatie over het virus vaak via de kinderen bij de ouders terechtkomt. De maatregelen zijn volgens de GGD’s extra belangrijk omdat inwoners met een migratieachtergrond in ieder geval in Amsterdam veel zwaarder getroffen werden door het virus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden