Inwoners Texas mogen vanaf nu openlijk wapens dragen

In de Amerikaanse staat Texas mogen vuurwapens voortaan zichtbaar gedragen worden in een holster aan een riem of om de schouder. Een nieuwe wet is op 1 januari ingegaan, de dag dat president Barack Obama strengere wapenwetten aankondigde.

redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Inwoners van Texas mochten al een vuurwapen bij zich dragen, maar dat mag nu ook zichtbaar op het werk, bij het winkelen of in een restaurant. In de zuidelijke staat hadden 826.000 mensen al een vergunning voor het dragen van een wapen. Nu mogen zij dat ook openlijk doen.

De nieuwe wet is een overwinning voor de lobby van de Open Carry-beweging, die zegt dat zichtbare wapens criminelen en terroristen afschrikken. Tegenstanders stellen dat de politie welwillende dragers van wapens nauwelijks kan onderscheiden van criminelen. Texas is met de nieuwe wetgeving de 45ste van de 50 Amerikaanse staten die een regeling heeft voor 'open carry'.

Presidentiële bevoegdheden
President Obama zei in zijn nieuwjaarstoespraak vrijdag dat hij de inspanningen tegen de 'epidemie' van geweld met vuurwapens in de Verenigde Staten wil verdubbelen in 2016. De gouverneur van Texas reageerde op Twitter op Obama's plan. 'Obama wil meer wapenwetgeving opleggen. Mijn antwoord? Kom mijn wapen maar halen!'

Obama gaat zijn presidentiële bevoegdheden gebruiken, omdat het Congres er volgens hem niet in slaagt het probleem op te lossen. Volgens The Washington Post wil Obama onder meer dat er een uitgebreider onderzoek komt naar de achtergrond van mensen die een vuurwapen willen kopen. Obama noemde het gebrek aan politieke steun om wapengeweld aan te pakken de 'grootste frustratie' van zijn presidentschap.

Obama zegt dat hij te veel brieven krijgt van ouders, leraars en kinderen die hem smeken om iets te doen. 'We weten dat we niet elke gewelddaad kunnen voorkomen. Maar wat als we de volgende proberen tegen te houden? Wat als het Congres iets zou doen - wat dan ook - om onze kinderen te beschermen tegen wapengeweld?'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden