Inwoners Rennes moeten centrum mijden na rellen

Na rellen vrijdagavond heeft de prefect in de Bretonse hoofdstad Rennes, Patrick Dallennes, opgeroepen zaterdag vanaf het middaguur het centrum van de stad te mijden.

Een demonstrant wordt vrijdag gearresteerd tijdens de ontruiming van 'het Huis van het Volk' in Rennes. Beeld afp
Een demonstrant wordt vrijdag gearresteerd tijdens de ontruiming van 'het Huis van het Volk' in Rennes.Beeld afp

Dallennes heeft gewaarschuwd dat een aangekondigde betoging zaterdagmiddag in het centrum streng verboden is. Hij zal hard optreden tegen eventuele demonstranten. Toch zijn er naar schatting driehonderd betogers naar het centrum van Rennes gegaan, meldt de krant Ouest-France.

Rennes is een van de steden waar de sociale onrust over een nieuwe arbeidswetgeving uit de hand is gelopen. Vrijdagavond begon een demonstratie er rustig, maar in de loop van de avond raakte een groeiend aantal jonge relschoppers in het centrum slaags met de politie. De relschoppers richtten grote vernielingen aan. De betoging van vrijdag richtte zich tegen de ontruiming door de politie van een gemeentelijk centrum dat twaalf dagen lang door betogers als 'het Huis van het Volk' was bezet.

Arbeidswetgeving

De bezetting van het Huis was in het kader van de acties tegen de aanpassing en vereenvoudiging van de uiterst gecompliceerde arbeidswetgeving. Volgens de autoriteiten in Rennes had het geweld van vrijdag niets meer met politieke onvrede te maken. Er zijn vijf arrestaties verricht.

Actievoerders protesteren al sinds begin maart tegen de nieuwe wet. Onder andere in Parijs, Marseille, Bordeaux en Rennes gingen al duizenden demonstranten de straat op.

De nieuwe arbeidswetgeving maakt het voor werkgevers onder andere mogelijk flexibeler werktijden in te voeren en mensen makkelijker te ontslaan. Ook zou de wet leiden tot lagere ontslagvergoedingen.

Minister van Economische Zaken Emmanuel Macron poogde de omvangrijke wetswijzigingen door het parlement te loodsen. De weerstand onder de eigen socialistische gelederen was echter zo groot dat hij daar afgelopen dinsdag van af zag. Veel linkse Fransen vrezen dat de vereenvoudiging rechten van werknemers ondermijnt. De regering besloot de wet via een truc af te kondigen. Daarmee geldt de wet zo lang er geen motie van wantrouwen over wordt aangenomen.

Het parlement vergadert naar verwachting komende week over de nieuwe wet.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden