'Inwoners grote steden minder vriendelijk'

AMSTERDAM (ANP) - Twee derde van de Nederlanders vindt dat de vriendelijkheid van mensen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag te wensen overlaat. De inwoners van de drie grote steden zijn veel minder vriendelijk dan elders in Nederland, blijkt donderdag uit de Nationale Ontvangst Barometer.

Van de stedelingen vindt 61 procent zelf ook dat zij minder sympathiek zijn dan de mensen in de rest van het land. De Nationale Ontvangst Barometer is een jaarlijks onderzoek van klantcontactspecialist Sparq onder 750 Nederlanders naar de ontvangst en vriendelijkheid bij receptiebalies.

In de drie grote steden zijn het vooral de zakelijke en overheidsinstellingen waar de vriendelijkheid bij recepties tekort schiet. Personeel van zorginstellingen in het noorden van het land valt juist op door vriendelijkheid.

Voor geheel Nederland vindt iets meer dan de helft dat de ontvangst bij zakelijke- en zorginstellingen goed geregeld is. Voor overheidsinstellingen is slechts 32 procent die mening toegedaan.

Nederlanders zijn het meest tevreden over het gevoel veilig te zijn, het uiterlijk van de receptioniste en de bewegwijzering. Onnodig lang wachten is ergernis nummer één. Dit jaar zei 54 procent onnodig lang te moeten wachten in de ontvangstruimte, vorig jaar was dat 48 procent. De tweede irritatie is de receptioniste die het te druk heeft met andere dingen.

Van de respondenten stelt 60 procent het op prijs als men een hand krijgt bij zakelijke instellingen. Voor zorg- en overheidsinstellingen hoeft dat niet zo nodig: respectievelijk 29 en 23 procent stelt hier prijs op een handdruk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden