Inwoners Gelderse Buren kunnen bedreigde lantaarnpaal leasen

ARNHEM - Het wordt donker in de Neder-Betuwe, tenzij de inwoners van Buren een leasecontract met hun gemeente afsluiten. Voor ruim 1.000 euro kunnen zij het leven van een bedreigde lantaarnpaal tien jaar rekken.


Buren, waartoe ook dorpen als Beusichem, Lienden en Maurik behoren, wil besparen op de elektriciteitsrekening en het onderhoud van de straatverlichting. Dimmen, bewegingssensoren of LED-verlichting zijn geen opties. Dat scheelt wel stroom maar vergt grote investeringen, zegt wethouder Gert-Jan van Ingen.


Om de Burense boekhouding op orde te krijgen, moeten komende zomer dan ook vijfhonderd van de negenhonderd straatlantaarns in het buitengebied wijken. Deze verduistering - fietspaden, scherpe bochten en kruispunten worden ontzien - is goed voor een besparing van 35 duizend kWh én 15 duizend kilo minder CO2-uitstoot. Bovendien boekt de gemeente een financiële plus van 50 duizend euro per jaar. Later komen ook de straatlantaarns in de dorpskernen aan de beurt.


Al een jaar geleden keurde de gemeenteraad het plan goed, maar lang niet alle inwoners reageerden enthousiast toen duidelijk werd welke lantaarns op de nominatie stonden te verdwijnen. Tientallen smeekbedes kreeg de gemeente. 'Over het hart strijken kan niet', vindt de wethouder. 'Dat onderscheid kunnen we niet maken, dan moet iedereen daarvoor in aanmerking komen. Wel vonden we dat we een creatief alternatief moesten bieden.'


Vrijdag maakte de gemeente bekend dat inwoners die erg gehecht zijn aan een bedreigde straatlantaarn een leasecontract kunnen afsluiten. Dat kost 1.050 euro voor tien jaar, vooraf te voldoen. Dan mag de lantaarnpaal blijven en zorgt de gemeente voor onderhoud en reparatie. Wie daar niet voor voelt, kan ook een afgedankte lamp thuisbezorgd krijgen. Om die op eigen erf en ten laste van de eigen energierekening weer te ontsteken.


Als die opties geen aftrek vinden, is de sociale veiligheid dan in het geding? 'Geen sprake van', meent wethouder Van Ingen. 'Straatverlichting zorgt voor schijnveiligheid. In het donker zie je best wat, bijvoorbeeld door maanlicht. Je ogen raken daaraan gewend. Bij afwisseling van licht en donker is dat veel lastiger. Juist dan zie je een boef die net buiten het schijnsel staat te wachten over het hoofd. Niet dat we daar trouwens in onze gemeente veel mee te maken hebben, met boeven.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden