Inwoners 'dorpenstad' Meierijstad Noord-Brabant naar de stembus

Het zal de rest van Nederland waarschijnlijk zijn ontgaan, maar vandaag zijn er in het hart van Noord-Brabant toch echt verkiezingen. De inwoners van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode kunnen naar de stembus om de gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente Meierijstad te kiezen, die op 1 januari ontstaat.

Peter de Graaf
Meerdere landelijke kopstukken zijn naar de regio afgereisd. Zij zien de verkiezingen in Meierijstad als eerste graadmeter voor de landelijke verkiezingen over vier maanden. Beeld anp
Meerdere landelijke kopstukken zijn naar de regio afgereisd. Zij zien de verkiezingen in Meierijstad als eerste graadmeter voor de landelijke verkiezingen over vier maanden.Beeld anp

Meierijstad wordt een gemeente met bijna 80 duizend inwoners, die bestaat uit dertien dorpen: drie grotere, tien klein-tjes. 'Een echte dorpenstad', zegt Eus Witlox, wethouder in Schijndel en lijsttrekker van Team Meierijstad, een bundeling van zes lokale partijen. Het leefbaar houden van de dorpen is volgens hem een belangrijk verkiezingsthema. 'Veel dorpelingen maken zich zorgen over het voorzieningenniveau: kan de school of de winkel wel openblijven?', aldus Witlox, die ook in de nieuwe gemeente weer wethouder wil worden.

Tijdens verkiezingsdebatten werd ook veel gesproken over de belastingen, die in de huidige drie gemeenten veel verschillen vertonen. Wat te doen met de hondenbelasting? Die wordt wel in Schijndel (78 euro per hond per jaar) en Veghel (48 euro) geheven, maar niet in Sint-Oedenrode. De VVD moet niets hebben van 'die blaftaks', zoals lijsttrekker Harry van Rooijen dat verwoordde. Ook bijna alle andere partijen zijn tegen hondenbelasting.

Soortgelijke discussies gingen over de toeristenbelasting en de onroerendzaakbelasting. 'De grote valkuil is natuurlijk dat je overal de laagste tarieven gaat invoeren', aldus Witlox. 'Want dan moet je het geld wel weer ergens anders halen om de begroting sluitend te maken.'

Het gemeentehuis van Meierij-stad komt in Veghel, de gemeenteraad gaat vergaderen in Sint-Oedenrode. Voor het huidige gemeentehuis van Schijndel wordt een nieuwe bestemming gezocht. Wie de nieuwe burgemeester wordt, is niet bekend. De Brabantse commissaris van de koning zal eerst een waarnemer per 1 januari benoemen. Daarna maakt de nieuwe gemeenteraad een profielschets en begint de officiële procedure voor de benoeming.

Vijf landelijke partijen en vier lokale partijen strijden vandaag om 35 zetels. Bekende 'Meierijstedelingen', zoals een lokale kroegbaas, zanger en ondernemer, roepen de burgers op grote billboards op toch vooral te gaan stemmen. Maar de verkiezingen leken de afgelopen weken nog niet echt te leven. Wel zijn meerdere landelijke kopstukken naar de regio afgereisd, onder wie D66-leider Pechtold en SP-voorman Roemer. Zij zien de verkiezingen in Meierijstad als eerste graadmeter voor de landelijke verkiezingen over vier maanden.

Het zijn de enige herindelingsverkiezingen dit jaar. In voorgaande jaren waren er meestal op meerdere plekken in het land verkiezingen voor nieuwe fusiegemeenten. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is het toeval dat er per 1 januari maar één gemeentelijke herindeling plaatsvindt, waardoor het totaal aantal gemeenten in Nederland daalt tot 390.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden