Inwoners Dordrecht jaren blootgesteld aan mogelijk gevaarlijke stof

Inwoners van Dordrecht die in de buurt van de chemiefabriek Dupont/Chemours hebben gewoond zijn jarenlang via de lucht blootgesteld aan de stof perfluoroctaanzuur (PFOA). Die waarden waren hoger dan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is toegestaan.

De fabriek van Dupont/Chemours in Dordrecht (foto uit 2002).Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het RIVM heeft meerdere scenario's doorgerekend. In het ongunstigste geval is de grenswaarde 25 jaar lang overschreden. Rond de fabriek is geen sprake van een verhoogde blootstelling aan PFOA via drinkwater, constateert het RIVM, maar mensen zijn wel via de lucht aan de stof blootgesteld.

Eerst volgt een aanvullend onderzoek, waarna wordt bepaald of een gezondheidsonderzoek onder omwonenden zinvol is. Wel is al duidelijk dat mensen die na 2002 in de buurt van de fabriek zijn komen wonen zich geen zorgen hoeven maken. Vanaf dat jaar zijn de gemeten waarden binnen de veilig geachte grens, aldus het RIVM.

Gezondheidseffecten

Heel concreet zijn de mogelijke gezondheidseffecten bij chronische blootstelling aan PFOA niet. Dierproefstudies suggeren dat het extra risico op kanker beperkt is. Wel benadrukt de RIVM dat schadelijke gevolgen voor bijvoorbeeld de lever niet zijn uit te sluiten.

Tot 2012 werd PFOA gebruikt voor de productie van het materiaal teflon. De Europese Unie plaatste het jaar daarop de stof op een zwarte lijst, omdat PFOA moeilijk afbreekbaar is, schadelijk voor de voortplanting en mogelijk kankerverwekkend.

De directie van het chemiebedrijf besloot woensdag na overleg met vakbond FNV dat werknemers en oud-werknemers die bij de productie betrokken zijn, op kosten van de onderneming hun bloed kunnen laten testen op giftige stoffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden