Inwoners Delhi vechten om elke druppel water

Meren en rivieren die de Indiase hoofdstad van drinkwater voorzagen, zijn droog komen te staan door de magere moessonregens van dit jaar....

Van onze correspondente Sacha Kester

'Waterrrr!' De 'r' is nog niet uitgerold of het smalle straatje in Govindpuri, in het zuiden van Delhi, ziet zwart van de mensen die met emmers, flessen, jerrycans en pannen naar de watertank rennen. Ze hebben een paar minuten om zoveel mogelijk in te slaan en daarna staat de wijk weer voor 24 uur droog.

In deze sloppenwijk heeft niemand een kraan en het hele jaar zorgt de gemeente ervoor dat er dagelijks een truck langskomt met zesduizend liter water, zodat de bewoners toch nog kunnen koken, zichzelf en hun kleren wassen en natuurlijk drinken. Maar met deze hitte - het wordt overdag 42 graden - kunnen ze wel wat meer gebruiken en dus wordt er gevochten om elke extra druppel.

'Opzij jij! Ik was hier eerst!' Een 16-jarig meisje in een felroze sari duwt een jochie weg dat probeert een lege colafles te vullen. Het kind duwt even hard terug. Zelfs peuters mengen zich in het gedrang. Zij hebben geen emmers bij zich, maar proberen onder de straal te komen om af te koelen.

'Het gaat altijd zo', zegt chauffeur Hari. 'En we krijgen klappen als we proberen om de boel te reguleren. Vorige week nog probeerde mijn collega er iets van te zeggen en die ligt nu in het ziekenhuis met een hoofdwond.'

Maar het zijn niet alleen de armen die worstelen met het huidige watergebrek. De meeste huishoudens in Zuid-Delhi pompen hun eigen water naar boven omdat het waterleidingbedrijf op zijn zachtst gezegd wisselvallig levert. Maar vanwege de slechte moesson vorig jaar is het grondwaterpeil zo laag dat de pijp van hun pompen er niet meer bij kan.

'En nu moeten we het van de normale waterleiding hebben', zegt advocate Monica Batra. 'Dat betekent 's morgens en 's avonds om zes uur bij de kraan staan met je emmers - dat is de enige tijd dat er iets uit stroomt.' En deze situatie gaat waarschijnlijk verslechteren, want de Delhi Jal Board, het orgaan dat de watervoorzieningen regelt, kan niet meer in de vraag voorzien.

Een van de boosdoeners is de slechte moesson, waardoor meren en rivieren waar het drinkwater vandaan komt bijna droog staan. Datzelfde probleem speelt in de naburige staten, die normaliter water aan Delhi leveren maar dat nu weigeren te doen. En dan is er nog het gebrek aan onderhoud, waardoor de waterreservoirs tienduizenden liters per dag lekken.

Een indirect gevolg is dat de huizenprijzen in Zuid-Delhi - een van de zwaarst getroffen delen van de stad - kelderen. Vier jaar geleden heeft de familie Gupta een gigantisch appartement gekocht voor ongeveer driehonderdduizend euro. Ze overwegen nu te verhuizen naar een ander deel van de stad waar de watervoorzieningen beter zijn. Maar waarschijnlijk brengt hun flat niet meer dan de helft op van wat ze ervoor hebben betaald.

En dit is geen uitzondering: in alle wijken waar problemen zijn met het water, zijn de huizenprijzen met minstens 20 procent gedaald. 'Twee jaar geleden betaalde je in dit deel van de stad nog ruim 200 duizend euro voor een bungalow. Nu heb je er een voor 150 duizend', zegt Deepak Navaney van makelaardij Aum Estates. 'En dat heeft alles met de waterschaarste te maken.'

Maar India zou India niet zijn als ook de fonteinen bij de toeristentrekpleister Humayun's tombe onder dit gebrek leden. 'Nee hoor', constateert Ayesha Chawla zuur in haar column in The Indian Express, 'de restoratie van de tombe is net klaar en de kanalen rondom het monument staan er prachtig bij. Niet ver hier vandaan heb je echter het Safdarjung-ziekenhuis waar patiënten gevaar lopen op infecties en ziektes omdat ze daar niet genoeg water hebben.'

Deelstaatpremier Narendra Modi maakt het nog bonter. Op de 43ste verjaardag van 'zijn' Gujarat, heeft hij 43 duizend kaarsjes laten drijven in het Sursagar-meer. Een prachtig gezicht was het zeker, maar om het meer in deze tijd van het jaar vol te krijgen, heeft Modi een week lang 300 duizend liter drinkwater per dag in het meer laten lopen. En dat terwijl bewoners van de stad niet meer dan twintig minuten water per dag krijgen.

In sommige delen van het platteland van Gujarat is de nood zo hoog dat mensen hun huizen verlaten. Het dorp Nani Katechi telde vijfduizend inwoners - drieduizend zijn er vertrokken. Andere dorpen in de regio zijn ook half leeg. 'We hebben geen drinkwater meer', zegt Bhikhiben, een inwoner van Nani Katechi in de Times of India. 'We kunnen niet meer dan een paar glazen brak water per dag naar boven pompen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden