Inwoners Bangkok weg voor het water

Tienduizenden gaan 'op vakantie' uit vrees dat de Thaise hoofdstad nog verder onderstroomt. Maar donderdag was het water nauwelijks gestegen.

BANGKOK - De ochtend verschilt donderdag in het centrum van Bangkok nauwelijks van de woensdag; en dat is toch een verrassing. Bewoners kijken uit hun huizen en zien dat het nog steeds droog is. En dat had niemand woensdagavond meer durven voorspellen.


Het enige verschil is de stilte. De straten van de miljoenenstad zijn zo goed als uitgestorven, nadat de afgelopen dagen tien- of misschien wel honderdduizenden inwoners zijn vertrokken. Ze hebben het opgegeven, en leveren hun stad nu zonder verdere tegenstand uit aan het naderende water.


Wekenlang hebben zij toegekeken hoe het water steeg. Zij hebben voedsel gehamsterd, zandzakken gestapeld, en muurtjes gemetseld. Stiekem hoopten zij dat de overstromingen voorbij zouden gaan aan het centrum van de stad.


Maar die hoop is woensdag definitief de grond in geboord. De gouverneur van Bangkok voorspelt dat in de nacht van woensdag op donderdag alle vijftig districten van de stad onder water zullen lopen. Kranten waarschuwen voor 'mega-vloedgolven', en op twitter gonst het van de berichten over lek geslagen dijken, ondergelopen wijken, evacuaties van ziekenhuizen en afgesloten wegen en bruggen.


Vrije dagen om weg te gaan

Premier Yingluck Shinawatra lijkt herhaaldelijk met moeite haar tranen de baas te kunnen als zij eindelijk moet toegeven dat haar regering de watermassa niet meer kan tegenhouden. De regering heeft het land vijf dagen verplicht vakantie gegeven. Het nationale rampencentrum raadt alle inwoners van Bangkok aan die vakantie buiten de stad, op een droge plek, door te brengen.


Daarop hebben tienduizenden bewoners hun gezinnen in auto's geladen en zijn de stad uitreden. Zij hebben ineens toch geen zin om een week of langer vanachter de zandzakken in hun huis naar het voorbijstromende water te gaan kijken. Zij laten het water het water en het huis het huis, want als je langer wacht kom je niet meer weg.


Duizenden staan donderdagochtend op het vliegveld Suvarnabhumi in lange rijen voor de balies van de goedkope binnenlandse luchtvaartmaatschappijen voor een ticket naar om het even waar. In de badplaatsen Hua Hin en Pattaya zijn donderdag bijna geen hotelkamers meer te krijgen. Ook de stad Chiang Mai in het noorden stroomt snel vol.


Wanhoop schuilt er in de manier waarop Bangkok zich woensdag opmaakt voor de vloed. Een man heeft zijn hele auto in plastic verpakt in de hoop dat zo'n reuzen-plasticzak het voertuig droog zal houden.


'Wat moet je anders?' vraagt een winkelier in Chinatown zich af, terwijl hij kijkt hoe een metselaar een muurtje optrekt voor zijn handel in weegschalen. '60 centimeter wordt het. Dat is genoeg. Het water komt niet hoger dan 25 centimeter', zegt hij, op een toon alsof hij weet wat het water in Bangkok zal doen. Het kan net zo goed twee meter worden. Wie zal het zeggen?


Op een paar honderd meter van zijn winkel stroomt de river de Chao Phraya en die lekt woensdag al aan alle kanten. Water sijpelt tussen de zandzakken door en uit de afwateringsputten aan de kant van de weg komt het gewoon omhoog. Een paar winkels zijn ondergelopen. De zandzakken voor die winkels hebben het inkomende water niet tegengehouden, maar houden het nu wel binnen, zodat het water moeizaam met emmers er weer moet worden uitgeschept. De rivier zal donderdag op een aantal plaatsen overstromen.


Rubber laarzen

Alsof een tsunami ze op de hielen zit, gaan veel mensen gauw nog even inkopen doen. Een schoenverkoopster is een lucratieve handel in rubber laarzen begonnen, en aan de overkant van de straat verdringen de mensen zich voor een handelaar in plastic zeil.


Niemand rent, niemand duwt, maar de stad krijgt aan het eind van de middag toch iets jachtigs. De spanning wordt voelbaar.


Ook Boontin moet snel naar huis. Zijn broer is alleen thuis, 'en hij is zo ontzettend moe, moe van de stress', zegt hij. Veel mensen kunnen de spanning niet meer aan.


Boontins huis gaat zeker onder water lopen. Het ligt vlakbij het vliegveld en om het vliegveld te beschermen hebben ze een enorme wal van zandzakken gebouwd. Die wal ligt helaas aan de verkeerde kant van Boontins huis.


Hij haalt zijn schouders op: het is te laat om je daar nu nog over op te winden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden