Inwoneraantal Nederland blijft toenemen: meer migranten - én we worden steeds ouder

Het aantal inwoners van Nederland zal de komende decennia blijven toenemen, tot 18 miljoen in 2031. De bevolking groeit door de komst van steeds meer migranten en omdat mensen ouder worden. In 2060 zal naar verwachting 34 procent van Nederland een migrantenachtergrond hebben. Dit is nu 23 procent.

Redactie
Koning Willem-Alexander op de tiende Naturalisatiedag. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander op de tiende Naturalisatiedag.Beeld ANP

Dit blijkt uit de nieuwste bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de periode tot 2060 die dinsdag is gepubliceerd.

Volgens de prognose zal Nederland in 2060 ruim 18,4 miljoen inwoners tellen. Er wonen nu iets meer dan 17 miljoen mensen in Nederland. Omdat het aantal migranten dat het land binnenkomt per jaar sterk kan verschillen, moet er ook rekening worden gehouden met een veel grotere bevolking. Volgens het CBS is het mogelijk dat Nederland in 2060 zo'n 19,7 miljoen inwoners telt.

De komst van migranten zorgt nu ook al voor een groei van de bevolking. In de afgelopen twintig jaar is het aantal inwoners met 1,5 miljoen gegroeid. Zo'n 86 procent van die toename werd veroorzaakt door de komst van migranten. De afgelopen tien jaar nam met name het aantal arbeids- en studiemigranten toe uit EU-landen en Azië.

Ook de recente komst van asielmigranten zorgde voor een groei van de bevolking. Hier tegenover staat een daling van het aantal personen uit de zogenaamde 'traditionele herkomstlanden', zoals Marokko, Turkije en Suriname.

Poolse migranten in Oss. Nu telt Nederland 3,9 miljoen mensen met een westerse-en niet-westerse achtergrond. Beeld ANP
Poolse migranten in Oss. Nu telt Nederland 3,9 miljoen mensen met een westerse-en niet-westerse achtergrond.Beeld ANP

Internationaler

Uit de prognose blijkt dat het aantal inwoners met een Nederlandse achtergrond alleen maar zal afnemen. De bevolking wordt dus internationaler. Op dit moment heeft bijna een kwart van de bevolking een migratieachtergrond: 3,9 miljoen. Het gaat hier om mensen uit zowel westerse als niet-westerse landen.

Tegenover deze migranten staan nu 13,2 miljoen mensen met een Nederlandse achtergrond. In 2040 zal Nederland 5,4 miljoen inwoners met een migrantenachtergrond tellen en in 2060 zelfs 6,3 miljoen. Het aantal mensen met een Nederlandse achtergrond zal in dat jaar dan zijn gedaald tot 12,1 miljoen.

Nederland heeft in de toekomst ook veel meer ouderen. Het aantal 65-plussers zal stijgen van 18 procent nu naar 26 procent vanaf 2040. Van hen is een groot deel 80 jaar of ouder. Ook de groep oude migranten zal toenemen. Nu heeft 14 procent van de 65-plussers een migranteneachtergrond, in 2060 zal dit zijn gestegen tot naar verwachting 28 procent.

Koningin Maxima bezoekt de IMC Weekendschool on Tour. Vluchtelingen- en asielzoekerskinderen krijgen op de school les over de Nederlandse samenleving. Beeld ANP
Koningin Maxima bezoekt de IMC Weekendschool on Tour. Vluchtelingen- en asielzoekerskinderen krijgen op de school les over de Nederlandse samenleving.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden