Inwijden meisjes kan voortaan zonder mes

Bij de Masaï in Kenia is de belangrijkste stap in een vrouwenleven de overgang van meisje naar vrouw. Die gaat gepaard met initiatierituelen. Vrouwen wijden de meisjes in de geheimen van het leven in, wat culmineert in 'the cut', een in Kenia verboden ingreep waarbij de clitoris en schaamlippen worden verwijderd. Vanaf dan is een meisje vrouw en kan zij trouwen. En stopt ze vaak met school.

AMREF Flying Doctors begon in 2007 met Nederlands geld een campagne gericht op de nomadenvolken in het Grote Slenk Gebied. Speerpunt was de strijd tegen vrouwenbesnijdenis, een groot probleem in Afrika, waar zeker 92 miljoen meisjes ouder dan 10 jaar zijn besneden. Dat leidt vaak tot infecties, complicaties bij de bevalling en seksuele ellende.

De campagne richtte zich niet alleen op vrouwen, maar ook op de mannen, met name de oudere krijgers (moran) die bij de patriarchale Masaï de traditionele leiders zijn. En op de jonge krijgers, die moesten leren dat je best met een onbesneden vrouw kunt trouwen, dat de seks zelfs leuker is, en dat het verkeerd is om onbesneden vrouwen te verstoten.

De aanpak had succes. De oudsten lieten zich ervan overtuigen dat genitale verminking slecht is. Ze bedachten zelf een nieuwe overgangsceremonie. De meisjes krijgen drie dagen les over seks, gezondheid en zelfvertrouwen.

Op de vierde dag ondergaan ze dezelfde rituelen als vroeger, maar zonder de bloedige ingreep. Ouders beloven dat hun dochter niet wordt besneden en op school mag blijven.

Zo'n 450 meisjes in de districten Magadi en Loitokitok hebben het alternatieve ritueel ondergaan. De eersten zijn al getrouwd. Dat alles is mede te danken aan Nice Nailantei (21). Zij ontsnapte zelf aan besnijdenis door weg te lopen, en is nu 'peer educator' bij AMREF. Morgen spreekt ze op TEDx Amsterdam.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden