Invoering euro is een wacht-marathon

De sfeer van een kantoor op een landerige zomerdag, op een moment waarop even niet gewerkt wordt omdat de stroom is uitgevallen....

GEERT DEKKER

Van onze verslaggever

Geert Dekker

AMSTERDAM

Het is het automatiseringscentrum van ABN Amro in Amsterdam Zuid-Oost, donderdagmiddag. Weinig wijst erop dat de bank nog maar enkele minuten verwijderd is van het sluitstuk van een operatie die anderhalf jaar is voorbereid: de verwerking van de euro in de transactiesystemen.

Maar een euro voer je niet in temidden van een drukke meute. Dat doe je gewoon in een rustige werkkamer, waar hooguit een enkele collega rondloopt die twijfelt hoe hij de tijd zal doden: met een computerspelletje of met een oliebol.

Daar zit George Schermer dus, donderdagmiddag even na half drie. Hij heeft samen met Ruud Nijkamp, ook IT'er, en projectleider Wouter Buis bij de computer zitten wachten op het mailtje van het zogenoemde commandocentrum van ABN Amro.

Daar heeft men even voor half drie een fax van De Nederlandsche Bank gekregen, met de koersen van de elf valuta's die deel gaan uitmaken van de euro. Hoeveel Belgische franken gaan er in een euro, hoeveel Italiaanse lires, hoeveel marken, hoeveel guldens? De fax gaat, na een bevestiging van DNB, per elektronische post het netwerk van ABN Amro op en Schermer, Nijkamp en Bos plukken hem er vanaf. Na een achteropkomende bevestiging van het commandocentrum, en een handtekening van Buis onder de geprinte boodschap, kan Schermer aan het werk. 1 Euro is 2,20317 gulden, 1 Euro is 13,7603 schilling, 1 Euro is 200,482 escudo, enzovoort.

Elf getallen van zes of zeven cijfers intikken, hoeveel fouten maak je daarbij? 'Tot die cameraploeg binnen kwam zat ik gewoon relaxed te tikken hoor', zegt Schermer. En ook daarna maakte hij geen fouten, maar kwam er hooguit wat spanning op zijn gezicht.

'En echt spannend vinden we dit niet', zegt Nijkamp over het invoeren. 'Het gaat meer om het moment waarop de systemen het allemaal moeten oppikken en dat zien we pas vannacht na twaalf uur.' Tot die tijd draaien de IT'ers allerlei controle- en testrondes. De eerste is simpel: Nijkamp leest de koersen nog eens op en Schermer kijkt of hij ze goed heeft ingetikt. De daaropvolgende testen worden allemaal door de computer gedaan. Eventuele typefouten zouden er feilloos uitrollen.

'De testen worden in de loop van deze middag en avond steeds omvangrijker. Eerst eenheidstesten, dan systeemtesten en dan de zogenoemde acceptatietesten', aldus Buis. 'En om middernacht gaan de tabellen 'in productie'. Het werk dat we hier gedaan hebben, gaat dan steeds dieper de administratieve systemen van de bank in.'

De medewerkers van ABN Amro die dan aan het werk zijn (enkele tientallen), doen niets anders dan uitkomsten met elkaar vergelijken. 'Allerlei programma's moeten vanaf middernacht in staat zijn met de euro rekening te houden en dat moet allemaal uitgeprobeerd worden. Het werk is dus het controleren: kijken of de koersen en de andere getallen kloppen met die in het apart aangeleverde bron-document.'

Klopt het, dan rest de anderen (honderden mensen) niets anders dan nog langer wachten. Klopt het niet, dan weten ze waarvoor ze er waren: hele teams die de programmatuur en de functies ervan kennen, komen dan in actie.

Gaat het goed, dan eindigt voor verreweg de meeste bankmedewerkers vanavond het conversieweekeinde. Vervolgens wordt er uitgekeken naar maandagavond en -nacht. Na de eerste gewone werk- en handelsdag in euro's moeten de systemen dan in staat zijn ook grote aantallen transacties te verwerken. Dat zal zeker goed gaan, meent ABN Amro.

Maar wanneer weet je het zeker? Na drie keer controleren, na vier keer? Nijkamp: 'In dit geval is er een aantal extra veiligheidskleppen ingebouwd. Het lijkt misschien gewoon werk, maar dit is toch wel belangrijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden