Invoering chipkaart vermindert aantal zwartrijders

ROTTERDAM (ANP) - De afschaffing van de strippenkaart in de Rotterdamse metro heeft geleid tot flinke afname van het aantal zwartrijders. Dat stelt vervoersbedrijf RET donderdag, precies twee weken na de invoering, op grond van een steekproef.

Het percentage zwartrijders lag de afgelopen twee weken onder de 5. Voor de afschaffing van de strippenkaart als geldig vervoersbewijs lag dit nog boven de 8 procent. De RET peilde in de tien dagen voor de afschaffing van de strippenkaart 28.000 reizigers, in de tien daarop volgende dagen nog eens 24.000. De RET streeft naar minder dan 4 procent zwartrijders.

RET-directeur Pedro Peters wil nog geen al te grote waarde hechten aan de cijfers. ,,Het gaat om steekproeven. Echte cijfers hebben we pas rond maart, als het landelijk onderzoek naar zwartrijden is uitgevoerd.''

Chipkaartscanners

Ondertussen blijkt het gebruik van de chipkaart sinds de afschaffing van de strippenkaart in de metro in de tram en bus te zijn gestegen van 15 naar 40 procent. Peters verwacht dat dit nog verder stijgt als ook bij streekvervoerders met de chipkaart kan worden gereisd. Naar verwachting heeft regiovervoerder Qbuzz alle bussen in mei met chipkaartscanners uitgerust.

De reizigers geven de chipkaart gemiddeld een 6,5. Circa 81 procent van de reizigers geeft het vervoersbewijs een voldoende en 63 procent van de reizigers geeft een 7 of hoger.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden