nieuwsafzettingsprocedure

Invloedrijke Republikeinse senator Mitt Romney stemt vóór afzetten Trump

Senator Mitt Romney heeft verklaard dat hij voor afzetting van president Trump gaat stemmen. Met zijn beslissing ontzegt Romney president Donald Trump unanieme Republikeinse steun.

null Beeld AP
Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump mag een Democratische poging hem af te zetten dan overleven, zoals verwacht, uit eigen gelederen krijgt hij toch nog een flinke trap na. Senator Mitt Romney, in 2012 de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap, zal woensdag stemmen vóór het afzetten van Trump. Daarmee is hij het enige Republikeinse lid van de Senaat dat met de Democraten meestemt.

‘De sombere vraag die senatoren volgens de Grondwet moeten beantwoorden, is of de president zich schuldig heeft gemaakt aan een daad die zo extreem en schandelijk is dat ze neerkomt op een zwaar misdrijf’, aldus Romney in een speech tegenover het Congres die hij regelmatig moest onderbreken, kennelijk om tranen te bedwingen. ‘Ja, dat heeft hij gedaan. Een verkiezing corrumperen om je eigen ambt te behouden is een grof misbruik, en wellicht de meest schadelijke overtreding van de ambtseed die ik mij kan voorstellen.’

Romney staat bekend als een man van het midden. Zijn relatie met Trump is wisselend. Romney is een diepreligieuze conservatief. Hij stemde naar eigen zeggen in 80 procent van de gevallen vóór Trumps wetsvoorstellen, maar maakt zich ook grote zorgen over de manier waarop de president zijn ambt misbruikt.

Trumps poging om de president van Oekraïne zover te krijgen dat hij een strafrechtelijk onderzoek zou instellen naar de zoon van Joe Biden, een van Trumps grootste politieke rivalen, ‘is een flagrante aanval op onze electorale rechten, onze nationale veiligheid, en onze fundamentele waarden’, aldus Romney. ‘En ik heb in naam van God gezworen dat ik het recht onbevooroordeeld zou toepassen.’

De afzettingsprocedure van Donald Trump was een lang proces waarvan de uitkomst vooraf al vaststond. Veel Republikeinen erkennen dat de president over de schreef is gegaan, maar zullen hem woensdag toch vrijspreken, voorspelt onze correspondent Michael Persson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden