Invloedrijke rechter Hooggerechtshof VS overleden

Antonin Scalia, rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, is zaterdag dood gevonden in Texas. Scalia was het langstzittende lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Hij werd in 1986 beëdigd door president Reagan.

Antonin Scalia. Beeld AP

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, heeft zijn 'diepste condoleances' betuigd.

Scalia (79) gold als een van de conservatiefste leden van het hoogste Amerikaanse rechtscollege. Zo was hij fel tegenstander van het legaliseren van het homohuwelijk. Hij gold in de VS als een van de belangrijkste personen binnen de stroming die van mening is dat de grondwet zo geïnterpreteerd moet worden zoals de schrijvers van de grondwet het hebben bedoeld.

Voormalig president George W. Bush roemde Scalia's 'intelligentie en humor'. 'Hij zal worden gemist door zijn collega's en ons land', aldus Bush.

Scalia was uiterst conservatief, hij was onder andere tegen abortus en het homohuwelijk. Ook geloofde hij dat de betekenis van de Amerikaanse grondwet met het het verstrijken van de tijd niet verandert.

Het komt niet vaak voor dat een lid van het Hooggerechtshof komt te overlijden als hij nog in dienst is. Vanaf 1955 gebeurde dat zelfs geen enkele keer, tot in 2005 William Rehnquist overleed.

Scalia. Beeld ap

Opvolger

President Barack Obama zal voordat zijn termijn afloopt een nieuwe rechter benoemen, zei hij tijdens een ingelaste persconferentie die volgde op de dood van Scalia. Het is zijn grondwettelijke plicht is om een opvolger voor te dragen en die gaat verder dan partijbelangen, aldus de president. Een vijfde Democratische (liberale) rechter in het college kan grote gevolgen hebben voor de manier waarop er in het Hooggerechtshof wordt gestemd.

Tot nu toe was er een conservatieve meerderheid in het Supreme Court van 5 tegen 4. Tot de nieuwe rechter wordt voorgedragen en goedgekeurd, zijn er evenveel rechters met een Democratisch als met een Republikeins etiket in het Supreme Court. Dat kan leiden tot een gelijkstand van 4 tegen 4 in bepaalde zaken.

Obama heeft minder dan 11 maanden te gaan als president. De Republikeinen in de Senaat zullen er alles aan doen om te zorgen dat hij geen opvolger van Scalia benoemt, aldus de BBC. De president benoemt de rechter, maar de Senaat moet die benoeming nog wel goedkeuren. De kwestie kan de komende maanden een belangrijk onderwerp worden in de race naar het Witte Huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden