Invloedrijke positie SGP geheel verdampt

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij steunde een groot deel van het Catshuisakkoord en stemt in met de in Europa afgesproken 3-procentsnorm. Maar hij onderhandelde niet mee over het gisteren gesloten bezuinigingsakkoord. Nadat hij informele gedoogpartner was van het gevallen kabinet, hield hij zich op de achtergrond en werd hij ook van de onderhandelingen weggehouden. De invloedrijke positie die de partij had, is sinds zaterdag, na de mislukking van het Catshuisberaad, geheel verdampt.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij.Beeld anp

Van der Staaij botste gisteravond tijdens het debat hard met D66-leider Alexander Pechtold. Van der Staaij was beledigd dat Pechtold - een van de fractieleiders die wél aan tafel zat - geen interesse had in steun van de SGP.

De SGP kwam tijdens de Catshuisonderhandelingen in in het nieuws nadat werd gesuggereerd dat Van der Staaij nog wat vanaf de achterbank had in te brengen. De voormalige gedoogcoalitie had in de Tweede Kamer geen meerderheid en kon de steun van de SGP goed gebruiken om de bezuinigingen door de Kamer heen te krijgen.

Invloed SGP
Van der Staaij bleef altijd redelijk kalm over de invloed van de SGP tijdens kabinet-Rutte (oktober 2010 tot april 2012). In de aanloop naar de Eerste Kamerverkiezingen bleek echter hoe nauw de contacten met de coalitie van VVD, CDA en gedoogpartner PVV waren. De stemstrategie werd tot achter de komma nauwkeurig uitgekiend, meldt het Nederlands Dagblad; de SGP kreeg de cruciale 38ste zetel in de Eerste Kamer, waardoor het het kabinet aan een doorslaggevende stem kon helpen. Hierdoor kwam de verstandhouding met de ChristenUnie onder druk te staan. Beide partijen hadden samen namelijk vier zetels kunnen behalen, in plaats van drie.

Van der Staaij baalt dat hij zijn invloed als stille gedoogpartner is kwijtgeraakt, vertelt hij in een interview met het Reformatorisch Dagblad. 'Ik ben bang dat de weerhoudende rol die we vervulden nu voorbij is. We hadden beloofd ons constructief op te stellen, mits de coalitie rekening hield met onze standpunten.'

De SGP-fractie heeft tijdens de onderhandelingen invloed op een aantal punten gehad die belangrijk zijn voor de SGP. Zo werd de miljardenbezuiniging op de ontwikkelingshulp uiteindelijk verminderd tot een bezuiniging van 500 miljoen in 2012. Ook zouden er geen medisch-ethische verslechteringen (in de ogen van de SGP althans) komen, en geen bezuinigingen op allerlei regelingen die het gezin aangaan. 'Jammer dat het (Catshuispakket red.) niet door de Kamer komt. Wat betreft de overheidsfinanciën dreigt nu een verloren jaar', aldus Van der Staaij.

Welwillend
Van der Staaij liet gisteravond weten dat de SGP welwillend staat tegenover het begrotingsakkoord dat werd gesloten door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. 'Het pakket sluit voor een belangrijk deel aan op onze eigen plannen en op een deel van die uit het Catshuis', aldus Van der Staaij tijdens het debat.

De fractieleider merkte wel op dat het uitnodigingsbeleid voor de onderhandelingen over het begrotingsakkoord wel wat ruimer had mogen zijn. Hij had graag meegepraat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden