Invloed van Grijze Wolven onder Turken in Nederland groeit sterk

De extreem-nationalistische Grijze Wolven winnen sterk aan invloed in de Turkse gemeenschap in Nederland. Nadat het vijftien jaar stil was rond de beweging, wordt nu via tal van mantelorganisaties weer openlijk aan propaganda en ledenwerving gedaan....

Van onze medewerkers

AMSTERDAM

Vooral jongeren worden actief geworven via voetbalclubs, feesten en verenigingen. Daar leren ze dat Turken 'het meest rechtvaardige volk' ter wereld zijn, dat Turkije de leidende, en uiteindelijk enige wereldmacht moet worden, en dat zij afstand dienen te houden tot gavurs (kaffers, ongelovigen).

De Grijze Wolven streven naar herstel van het Ottomaanse Rijk, dat zich uitstrekte tot ver in Afrika, Azië en Europa. In Turkije worden zij vertegenwoordigd door de Nationalistische Actiepartij.

In de Nederlandse verenigingen is de sfeer geladen. 'Laat iedereen ervan doordrongen zijn dat de derde generatie die nu opgroeit, en de na hen komende generaties worden bedreigd. Ze verkeren in groot gevaar: het gevaar van integratie en assimilatie', aldus Hikmet Yildizeli, voorzitter van de Turkse Federatie Nederland, de overkoepelende organisatie van de ülkücüler, idealisten, zoals de Grijze Wolven zichzelf bij voorkeur noemen.

De overleden leider Alparslan Türkes riep zijn aanhang in Europa op actief te worden binnen politieke partijen. 'Niemand kan ons, ülkücüler, tegenhouden in de politiek', aldus Ahmet Ceyhan, politicus te Amsterdam, tevens vice-voorzitter van de beweging.

Ook in het politieapparaat proberen de Wolven zich een positie te verwerven. Een extern adviseur: 'In Rotterdam hebben we een selectieprocedure moeten afgelasten omdat we ontdekten dat leden van een sportschool van de Grijze Wolven zich massaal hadden aangemeld.'

De Wolven hebben een criminele tak die zich bezighoudt met onder meer drugshandel en handel in vals geld. Leidende figuur hierachter is Malatyali Ramazan. Hij beschikt over een verblijfsvergunning voor Nederland, maar vluchtte in 1992 omdat hij door de politie werd gezocht. Sindsdien opereert hij vanuit Turkije, waar hij opdrachten geeft voor moordaanslagen in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden