'Invloed politieke partijen Spanje op rechters is groot'

De aanpak van de omvangrijke corruptie in Spanje wordt ernstig gehinderd doordat politieke partijen de rechterlijke macht beïnvloeden. Dit zegt de geschorste Spaanse 'superrechter' Baltasar Garzón in een interview met de Volkskrant. Politici zijn niet bereid macht in te leveren bij rechterlijke benoemingen. 'Er is geen sprake van politieke wil om corruptie aan te pakken als je eigen positie op het spel staat.'

Steven Adolf
Jordi Pujol, één van de hoofdrolspelers in de Spaanse corruptie. Beeld AFP
Jordi Pujol, één van de hoofdrolspelers in de Spaanse corruptie.Beeld AFP

De 59-jarige Garzón werd ruim twee jaar geleden voor elf jaar uit de rechterlijke macht gezet. De straf werd opgelegd wegens een veronderstelde illegale afluisterpraktijk waartoe hij opdracht zou hebben gegeven. Maar volgens Garzón zat de regering van premier Rajoy achter die beslissing, omdat hij een groot corruptieonderzoek was begonnen die de regeringspartij Partido Popular kon raken.

'Ze hebben mij kapot willen maken', zegt Garzón, 'maar mijn werk staat recht overeind.' De 'Gürtel'-zaak is inmiddels uitgegroeid tot het grootste corruptieschandaal waarbij de PP betrokken is. Wel ziet Garzón dat de regering probeert zo veel mogelijk de voortgang van het Gürtel-proces te belemmeren, zodat dit niet behandeld zal worden voor de verkiezingen later dit jaar. Toch werden vrijdag in deze zaak nieuwe gevangenisstraffen tot 8 jaar geëist wegens illegale financiering van de verkiezingscampagne van de regeringspartij.

150 corruptiezaken

Voor zijn schorsing gold Baltasar Garzón als een van de actiefste onderzoeksrechters van Spanje. Hij werd bekend door geruchtmakende zaken rond terrorisme, grootschalige drugshandel en mensenrechten. Internationaal werd Garzón bekend door het vervolgen van de voormalige Chileense dictator Pinochet, waarmee hij een precedent schiep voor de internationale vervolging van misdaden tegen de menselijkheid.

In Spanje lopen momenteel zo'n 150 corruptiezaken, tegen bij elkaar ruim tweeduizend verdachten. Al maanden beheersen deze affaires vrijwel dagelijks het nieuws. Donderdag werd een kwart miljard euro teruggeeist in de corruptieaffaire rond ontslagvergoedingen bij de socialistische regioregering van Andalusië. Dinsdag raakte de Catalaans-nationalistische regiopresident Artur Mas in het nauw na zijn verklaringen voor een parlementaire onderzoekscommissie dat hij nooit iets zou hebben geweten van de corruptiezaken waar zijn voorganger Jordi Pujol van wordt verdacht.

Hoofdrolspelers in de Spaanse corruptie

Jordi Pujol (84), vele jaren de regiopresident van Catalonië en met zijn familie verdacht van het wegsluizen van een omvangrijk zwart vermogen. Er ging volgens het dagblad El Mundo ruim een half miljard euro het land uit.

Luis Bárcenas (57) wordt als ex-penningmeester van regeringspartij PP verdacht van het ontvangen van tientallen miljoenen zwart geld. Aan de partijtop, inclusief premier Rajoy, zou volgens hem maandelijks duizenden euro's zwart zijn uitbetaald.

Iñaki Urdangarin (47), de zwager van koning Filips IV, wordt verdacht van fraude met miljoenen aan overheidsgelden, hem toegeschoven door een oud-minister van de Partido Popular, Jaume Matas.

Spaanse 'superrechter' strijdt tegen corruptie

Weinigen hebben zo veel bijgedragen aan de strijd tegen corruptie in Spanje als Baltasar Garzón. Steven Adolf ontmoette de rechter in een restaurant in Sevilla. Lees hier het interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden