Invloed omwonenden op vliegproeven Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - Omwonenden van Schiphol krijgen dit jaar tijdens twee proeven invloed op het baangebruik van de luchthaven en op de vliegroutes. Het is de bedoeling dat ze daardoor minder geluidsoverlast ervaren.

De proeven zijn een initiatief van de Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Schiphol (CROS), zo liet dit samenwerkingsverband van gemeenten, provincies, bewoners en de luchtvaartsector maandag weten. De experimenten vinden plaats van november 2006 tot en met oktober 2007.

Uit de proef met de vliegroutes moet blijken of omwonenden 's nachts minder overlast ervaren, als vliegtuigen de Polderbaan, een start- en landingsbaan, via een ander traject naderen. Vooral de regio ten noorden van Schiphol moet hier baat bij hebben.

Afwisseling

Door te spelen met het baangebruik wil de CROS periodes van relatieve rust afwisselen met periodes van overlast. Omwonenden weten waar ze aan toe zijn, als het baangebruik van tevoren wordt gemeld. Alleen het weer kan de plannen in de war schoppen.

Tijdens de proeven kunnen sommige regio's minder geluidsoverlast ervaren, terwijl andere gebieden juist meer herrie moeten verduren. Daarom mogen de omwonenden hun stem laten horen, aldus de CROS. ,,Er wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de omgeving.''

De experimenten zijn onderdeel van de voorstellen die de CROS heeft gedaan om het Schiphol-beleid te verbeteren. Dit jaar evalueert de overheid het beleid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden