Nieuws
Investeringen in woningbouwprojecten door grote beleggers gehalveerd
Grote woningbeleggers hebben eind vorig jaar bijna de helft minder geld gestoken in Nederlandse huurhuizen. Dat ging onder meer ten koste van nieuwbouwprojecten. Dat blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadvieskantoor CBRE.
In vergelijking met het langjarig gemiddelde liep de neergang in bestedingen van beleggers aan huurwoningen op tot 46 procent. Op jaarbasis was dat 10 procent. De waarde van huurwoningen die grote beleggers doorgaans verhuren is het laatste half jaar met gemiddeld 25 procent gedaald. Dat laatste is volgens CBRE ook een gevolg van de aangekondigde regulering van (midden-)huurtarieven.
CBRE turfde de grotere deals die worden gedaan door bijvoorbeeld beleggers van pensioengelden en de meest kapitaalkrachtige particuliere investeerders. Die partijen kopen vaak een heel huizenblok of appartementengebouw tegelijk. Daarbij gaat het ook om nieuwbouwprojecten, die bijvoorbeeld worden gekocht van een projectontwikkelaar. Erik Langens, directeur kapitaalmarkten van CBRE, ziet een ‘enorme teruggang’ in het aantal transacties.
De neergang is te zien in de hele vastgoedsector, dus ook als het gaat om de handel in kantoren en andere bedrijfsgebouwen. Sinds 2014 is de hoeveelheid geld die rondgaat in het commerciële vastgoed nog niet zo laag geweest. In 2022 werd 16,4 miljard euro uitgegeven aan vastgoed. Voor dit jaar voorziet CBRE een verdere daling van 16,4 procent. De vastgoedprijzen zijn het afgelopen jaar met 5 tot 30 procent gedaald, met kantoren en logistieke gebouwen als koploper.
Bij die daling speelt de gestegen rente een belangrijke rol. Vastgoedbeleggers financieren hun aankopen doorgaans met 20 tot 60 procent geleend geld’, zegt Langens. Daarnaast was er de negatieve invloed van onder meer de gestegen inflatie en energiekosten.
In de woningbeleggingsmarkt komt daar nog een factor bij, zegt Langens. ‘De regulering van de middenhuur hangt als een zwaard van Damocles boven de markt. Volgens onze berekeningen vallen 327 duizend woningen straks terug naar het middensegment, met een maximale huur van 1.100 euro. Door die huurverlaging, de opgelopen rente en de verslechterde marktsituatie heb je het al gauw over 30 procent minder opbrengst. Daardoor zijn veel nieuwbouwprojecten niet meer rond te rekenen.’