NieuwsKlimaat
Investeringen in klimaat moeten verdubbelen om Parijs te halen
De grote concerns in Europa trokken vorig jaar 124 miljard euro uit voor investeringen in het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen. Daarvan ging 65 miljard euro naar onderzoek, en 59 miljard naar investeringen in machines, productie en infrastructuur.
Dat blijkt uit onderzoek onder 882 van de grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa. Deze 882 onderzochte bedrijven stoten samen wereldwijd 3,2 miljard ton CO2 uit, wat overeenkomt met driekwart van de totale Europese uitstoot, inclusief transport, verwarming en industrie. De cijfers zijn verzameld door CDP, voorheen bekend als Carbon Disclosure Project, een Britse ngo die informatie over het klimaatgedrag van het bedrijfsleven verzamelt.
Het is voor zover bekend het eerste onderzoek naar de vraag wat bedrijven investeren, en of dat voldoende is om de doelen te halen. De 124 miljard komt overeen met 12 procent van de totale investeringen van de onderzochte bedrijven. CDP stelt dat dat bedrag, hoewel heel groot, volstrekt te klein is: om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen, zouden deze investeringen dubbel zo hoog moeten zijn. Om in 2050 de uitstoot terug te brengen tot nul, zouden de klimaatinvesteringen 25 procent moeten uitmaken van de totale investeringen.
CDP heeft ook een database van rond 8.000 bedrijven wereldwijd die informatie verstrekken over hun klimaatbeleid. Daaruit blijkt dat de Europese bedrijven ruimschoots het meest actief zijn op dit gebied. Van alle bedrijven in de wereld die een A scoren voor hun klimaatbeleid, heeft bijna de helft zijn hoofdkantoor in Europa.
De grootste klimaatinvesteringen betroffen onderzoek naar elektrische auto’s: 43 miljard euro. Investeringen in hernieuwbare energie bedroegen 16 miljard, in het elektriciteitsnetwerk 15 miljard, en slimme, besparende energietoepassingen vergden 8 miljard euro. Al deze investeringen samen zouden leiden tot een emissievermindering van 2,4 miljard ton; niet jaarlijks, maar over de levensduur van de gedane investering.
De onderzochte bedrijven zijn genoteerd aan effectenbeurzen. De basis voor het CDP-rapport is een vragenlijst die is gestuurd naar rond 4.000 bedrijven, waarvan 882 ook antwoord gaven. Ze kregen scores toebedeeld in drie gebieden: klimaatbeleid, watergebruik en beleid ten aanzien van bossen. Op elk van die gebieden kan een bedrijf een A scoren, de hoogste score.
Voor het klimaatbeleid kregen 85 Europese bedrijven de hoogste score. In die erelijst staan ook enkele Nederlandse bedrijven: ING, KPN, Philips, BAM Groep, Signify (vroegere Philips Lighting) en Unilever (half Brits). De Franse bedrijven zijn het best vertegenwoordigd in de erelijst, met hoge scores voor Danone en L’Oréal.
Woordvoerder Joshua Snodin van CDP zegt niet verrast te zijn door de resultaten van de analyse. ‘We wisten dat veel Europese bedrijven heel ambitieus zijn, en veel werk maken van hun klimaatbeleid. Dat blijkt ook uit de gegevens. Maar we wilden vaststellen hoe ver die inspanningen reikten, en of het genoeg zou zijn om Parijs te halen.’ Hij zegt dat nooit eerder een poging is gedaan om te kijken of de inspanningen van het bedrijfsleven toereikend zijn.
Lees ook
Met deze ambitieuze plannen moet Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld worden
Brussel gaat honderden miljarden investeren om van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken. Er moeten onder meer 2 miljard bomen worden geplant en 1 miljoen laadpalen voor elektrische auto’s worden neergezet.
De strijd met de stijgende zeespiegel
Miljoenen liters zeewater zetten deze maand wederom het beroemde San Marcoplein in Venetië onder water. De stad is de strijd tegen de stijgende zeespiegel aan het verliezen. En de Italianen zijn niet de enigen die vechten tegen het toenemende gevaar van overstroming.
De CO₂-zuigers komen eraan
De gedachte is bijna kinderlijk eenvoudig: zuig de CO2 gewoon weer de vervuilde lucht uit. Diverse bedrijven werken eraan. Kan dit het klimaatprobleem helpen oplossen?
De Klimaat-flits-top
De VN-Klimaattop in Madrid moet de afspraken van Parijs nieuw leven inblazen. Of zoals Spanje, de organisator van de top, het verwoordt: ‘De wereld mag niet ten prooi vallen aan moedeloosheid.’