Investeringen houden groei China op peil

De Chinese overheid houdt de economische crisis buiten de deur. Door een grote pakket aan overheidsinvesteringen komt de economische groei ook in het derde kwartaal van dit jaar op 7,6 procent....

AP

AP

PEKING

Het Chinese statistische bureau meldde dat de economie 5,44 biljoen yuan (1200 miljard gulden) produceerde aan goederen en diensten in de eerste negen maanden van het jaar.

Door overheidsingrijpen stegen de investeringen in september met maar liefst 33,8 procent.

Het statistische bureau verwacht dat de groei in het laatste kwartaal nog hoger zal zijn. Het officiële overheidsdoel voor dit jaar is 8 procent groei. Het bureau stelt dat dit doel binnen bereik is.

De Chineze overheid houdt de economische groei hoog om de hervormingen in de grote staatsbedrijven makkelijker te maken. De winsten in de staatsbedrijven zijn met 36 procent gedaald in de eerste negen maanden.

Het binnenlandse investeringsprogramma bedraagt in totaal 1,2 biljoen yuan (266 miljard gulden) in drie jaar. Het dient als verzachting tegen de uitvallende export naar andere Aziatische landen en de afnemende buitenlandse investeringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden