Investeringen door overheid belangrijke bijdrage banengroei

De Oeso, de organisatie van 25 geindustrialiseerde landen, pleit in een gisteren verschenen rapport voor een verhoging van de overheidsinvesteringen ter bestrijding van de werkloosheid....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het onderzoek, Investment, Productivity and Employment getiteld (Investeringen, produktiviteit en werkgelegenheid), is een vervolg op Oeso-rapporten die vorig jaar verschenen over de structurele werkloosheid die Europa teistert. In die rapporten werd het verschil belicht tussen de VS en Europa. In de VS is een lage werkloosheid, maar is ook de produktiviteit laag. Dat hangt samen met de lage lonen en de grote flexibiliteit op de arbeidsmarkt in de VS. Daardoor zouden Amerikaanse werkgevers er eerder voor kiezen nieuwe mensen in dienst te nemen dan te investeren in machines die de produktiviteit verhogen.

Europa heeft last van de omgekeerde situatie. Hier liggen werkloosheid en lonen op een structureel hoog niveau. De produktiviteit is echter ook veel hoger dan in de VS, voornamelijk omdat bedrijven in Europa wel investeren in nieuwe technieken.

De Oeso stelde zich vervolgens de vraag of produktiviteitsstijgingen schadelijk zijn voor de werkgelegenheid. Volgens de organisatie werkt de relatie tussen kapitaalsinvesteringen en werkgelegenheid in twee richtingen. Ze beïnvloeden elkaar, waarbij hoge kapitaalsinvesteringen niet automatisch leiden tot lage werkloosheid. Beide zijn niet los van elkaar te zien.

Volgens de Oeso kunnen op dit punt publieke investeringen een rol spelen. 'Het bouwen van nieuwe infrastructuur, zowel fysiek als in de dienstverlenende sector, kan een belangrijk beleidsinstrument vormen om weifelende internationale ondernemingen aan te trekken', meldt het rapport. Publieke investeringen, mits goed gepland en juist getimed, kunnen een stagnerende banengroei aanjagen.

Een andere conclusie luidt dat produktiviteitsgroei zeker zo belangrijk is om de werkloosheid te bestrijden - zeker op de lange termijn, voegt de organisatie er veiligheidshalve aan toe. Ten slotte zal ook het gebrek aan flexibiliteit op de arbeidsmarkt in Europa aangepakt moeten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden