Investering in jeugdzorg en kindgebonden budget

DEN HAAG (ANP) - Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin trekt op zijn allereerste begroting meer geld uit voor de jeugdzorg. Volgend jaar gaat 97 miljoen extra naar deze sector, waarvan 56 miljoen naar de zorg zelf. Voor de nieuwe instellingen voor gesloten jeugdzorg is 52 miljoen beschikbaar.

De begroting van het nieuwe programmaministerie voor Jeugd en Gezin bedraagt 6 miljard euro. Van het extra geld voor de jeugdzorg steekt Rouvoet bijna 26 miljoen meer in de maatregel ondertoezichtstelling. Ook krijgen de Advies en Meldpunten Kinderbehandeling meer te besteden (9 miljoen), alsmede de Raden voor de Kinderbescherming (6,3 miljoen).

Op de begroting van Rouvoet wordt ook meer geld uitgetrokken voor mensen met kinderen. Ouders met een minimuminkomen gaan er 5 tot 6 procent in koopkracht op vooruit. Naar het kindgebonden budget, dat per 1 januari wordt ingevoerd, gaat 41 miljoen extra. Dat loopt op tot 600 miljoen in 2011.

Schoolboeken

Een deel van de inkomensonafhankelijke kinderbijslag gaat in 2010 naar het kindgebonden budget, waarvan de hoogte wel met het inkomen samenhangt. Ook de tegemoetkoming voor de schoolkosten gaat deels op in het kindgebonden budget. Dit kan omdat de schoolboeken gratis worden.

Voor jongeren die dreigen te ontsporen, komen er in 2011 campussen. Rouvoet gaat daar dan 20 miljoen euro aan uitgeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden