Investering ABP mondt uit in landroof

De investeringen van pensioenfonds ABP in Mozambique hebben de afgelopen jaren bijgedragen aan het afpakken van boerenland en het bedreigen van de voedselzekerheid van de lokale bevolking.

AMSTERDAM - De eucalyptus- en pijnboomplantages van ABP en zijn Europese mede-investeerders 'voeden een corrupt systeem en verslechteren de toch al precaire levenssituatie van plattelandsgemeenschappen'.


Boeren werden belaagd, boerderijen verbrand, gewassen vernietigd. Dat blijkt uit rapporten van landbouworganisaties, ngo's en de Mozambikaanse overheid.


ABP's investeringen van 60 miljoen dollar (47 miljoen euro) hebben de afgelopen jaren het tegendeel bereikt van de ethische ambities waarmee ze in 2007 werden aangekondigd, menen tegenstanders.


De premier van Mozambique, Aires Ali, gelastte vorig jaar een onderzoek na een bezoek aan een van de plantages van het Global Solidarity Forest Fund (GSFF), het Scandinavische beleggingsvehikel waarvan ABP de grootste aandeelhouder is. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de grootste GSFF-landerij, Chikweti Forests of Niassa, 32 duizend hectare grond illegaal had ingenomen, bovenop de 30 duizend hectare waarvoor toestemming van de Mozambikaanse overheid was verkregen. Beloften om de schade te vergoeden voor de getroffen bevolking werden niet nagekomen.


Ook namen de GSFF-plantages vruchtbare grond in van lokale boerenfamilies, terwijl APG, de vermogensbeheerder van ABP, in 2008 schreef dat er alleen geïnvesteerd zou worden in 'uitgeput boerenland'.


'ABP neemt deze aantijgingen zeer serieus', schrijft het ambtenaren- en lerarenfonds in een reactie. ABP zegt bij het GSFF te hebben aangedrongen op verandering in het bestuur van de plantages, wat het afgelopen jaar heeft geleid tot de aanstelling van een nieuwe topman en bestuursvoorzitter. 'We hebben vertrouwen in dit nieuwe management en verwachten dat het de projecten weer op de rails krijgt en de problemen aanpakt, zodat de belegging voldoet aan de eisen die ABP stelt, ook op het gebied van verantwoord beleggen.'


De les die het pensioenfonds uit de affaire zegt te hebben getrokken, is 'dat het in de toekomst alleen nog met managers in zee zal gaan die over ruime bosbouwervaring in de regio beschikken'.


In een petitie deed de lokale boerenorganisatie União Provincial de Camponeses de Niassa eind september een 'dringend beroep' op westerse investeerders om te stoppen met het financieren van plantages in Mozambique. 'We snappen niet waarom kerkelijke instituties en andere investeringsfondsen het geld van hun leden investeren in projecten die de armsten der armsten uitbuiten.'


ECONOMIE pagina's 22 en 23


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden